"Україна готова до будь-якого сценарію". Коболєв розповів, що буде без контракту з "Газпромом"

"Україна готова до будь-якого сценарію". Коболєв розповів, що буде без контракту з "Газпромом"

Фото: УНІАН

Ймовірно,"Газпром" не підпише контракт щодо нового транзиту газу.

Ймовірно, російський "Газпром" не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Про це у Facebook повідомив очільник "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"Ми не знаємо, скільки часу "Газпром" буде готовий втрачати частку європейського ринку і наражатися на штрафи від своїх клієнтів у Західній Європі. Останній раз, коли "Газпром" робив таку вправу - зимою 2014-2015 років, - втратив понад п'ять мільярдів доларів, за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладання чи не укладання угоди там приймає особа в Кремлі, і на які збитки він ладен піти - питання до нього", - каже Коболєв.

За його словами, Україна покладається на власні запаси блакитного палива. "Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій "Нафтогаз" знайшов додаткові кошти і створив значні запаси газу у підземних сховищах - 21,7 мільярдів метрів кубічних. Це рекордно високий рівень за останні роки", - нагадав глава "Нафтогазу".

Коболєв повідомив, що необхідні запаси газу є і в Європі - 100 млрд куб. м. "Всі розуміють, що, з великою вірогідністю, "Газпром" через політичні мотиви може не підписати контракт і спробувати шантажувати як нас, так і європейських споживачів. Але великі запаси в українських і європейських підземках максимально перешкоджають реалізації такого сценарію", - каже Коболєв

Крім того, Україна буде продовжувати судові процеси з "Газпромом", зокрема щодо стягнення майже трьох мільярдів доларів за завершеним арбітражем і за 12 мільярдів - у поточному арбітражі.

У листопаді ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах, складе 4 899,00 грн за тисячу кубометрів. Ціна у 4 899 гривень не враховує ПДВ, націнку газзбутів та транспортні витрати. Ця цифра - найнижча від 2016 року ціна на газ для населення в листопаді, однак на 14% вища за вартість блакитного палива у жовтні. 

Меркель ініціювала телефонну розмову з Путіним щодо "нормандської зустрічі" і транзиту газу

Меркель ініціювала телефонну розмову з Путіним щодо "нормандської зустрічі" і транзиту газу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація