Україна майже вдвічі скоротила обсяг споживання антрациту

Україна майже вдвічі скоротила обсяг споживання антрациту

Фото: Getty Images

Наступного року уряд планує модернізувати вугільні підприємства і нарощувати власний видобуток вугілля марки "Г".

В Україні на ТЕС спостерігається зменшення споживання вугілля антрацитової групи – річний обсяг використання став майже вполовину менше за минулорічні.

Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон.

"Якщо ми раніше на рік споживали понад 9 млн тонн вугілля марки "А", то вже за підсумком цього року це буде близько 5 млн тонн. Якщо у листопаді минулого року Україна споживала  806 тисяч тонн вугілля марки "А", то вже цьогоріч цього ж місяця – 532 тисячі тонн", - наголосив він.

За словами Кістіона, це стало можливим завдяки задіяним урядом заходам з переведення антрацитових блоків українських ТЕС на газову групу.

Окремо він розповів, що стратегічним завданням наступного року є нарощення власного видобутку вугілля газової групи.

"Минулого тижня урядом була утворена Національна вугільна компанія, в яку ввійшло понад 30 державних шахт. Наступний крок – призначення менеджменту, який повинен визначитися, які шахти перспективні, в які треба вкладати фінансовий ресурс для їхньої модернізації. Запустивши цей процес, ми маємо змогу скоротити витрати на утримання збиткових шахт у сумі 1,5 мільярда гривень на рік. Це і є кошти для модернізації вугільних підприємств з метою нарощення видобутку українського вугілля марки "Г", - резюмував Володимир Кістіон.

Нагадаємо, раніше антрацит імпортували з Південно-Африканської Республіки і завозили з непідконтрольної Україні території. Особливо гостро постало питання постачання вугіллям теплової генерації після початку блокади постачань вугільної продукції із зони АТО наприкінці січня 2017 року.

У липні одна з найбільших українських енергокомпаній "Центренерго" уклала з американською компанією XСoal Energy & Resources контракт на поставку до кінця цього року 700 тис. тонн антрациту, а у вересні до України прибуло перше судно зі США з антрацитом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація