Україна отримала 1,25 мільярда євро. Звідки ці гроші та чому це важливо

Україна отримала 1,25 мільярда євро. Звідки ці гроші та чому це важливо

Фото: Pexels

Залучені кошти дозволять зменшити державний борг.

22 січня Україна розмістила єврооблігації й залучила 1,25 млрд євро за ставкою 4,375% та зі строком погашення 10 років.

"Протягом розміщення єврооблігацій сьогодні нам вдалось зменшити ставку запозичення на 62 базисні пункти. Це найнижчий купон розміщення по єврооблігаціях, номінованих в євро, в історії України. В розміщенні взяли участь понад 350 фондів. На піку заявок попит зі сторони інвесторів перевищив пропозицію майже в 7 разів. Сьогодні всі єврооблігації, випущені Україною, торгуються вище номінальної вартості, а позитивна динаміка на ринку говорить про довіру з боку міжнародних інвесторів та їхні очікування економічних успіхів України", - зазначили в Міністерстві фінансів.

#БоргПідКонтролем Україна залучила 1,25 млрд євро за ставкою 4,375% та зі строком погашення 10 років. Протягом...

Опубліковано Міністерство фінансів України Середа, 22 січня 2020 р.

В Офісі президента уточнили, що залучені кошти будуть спрямовані на фінансування держбюджету.

"Присутність України на міжнародному ринку капіталів, а також рівень торгівлі єврооблігаціями слугує індикатором кредитоспроможності України та означає, що інвестори довіряють і готові фінансово підтримувати нашу державу", - ідеться в повідомленні Офісу президента.

Україна продовжує будувати свою кредитну історію на європейському ринку та забезпечувати фінансування державного бюджету...

Опубліковано Офіс Президента України Середа, 22 січня 2020 р.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук своєю чергою переконує, що "ефективні рішення уряду дозволять економити 2 млн грн на день для держбюджету. У спадок нашому уряду дісталася купа боргів за шаленими відсотками. Для розуміння, обслуговування держборгу - це найбільша стаття видатків із держбюджету. У середньому до 2022 року вона становитиме 484 млрд грн на рік. Саме тому ми розмістили євробонди за найдешевшими в історії України відсотковими ставками. Простими словами, ми заміщуємо борги - віддаємо дорогі, а беремо значно дешевші. Що є вигідним для нашої держави".

"Торік відсоткові ставки на зовнішні запозичення України становили приблизно 6,75% на рік. Сьогодні ми запозичуємо 1,25 млрд євро під 4,375% річних. Фактично завдяки цьому ефективному рішенню ми економимо для державного бюджету 2 млн грн у день. А ці гроші буде спрямовано на програми соціально-економічного розвитку", - зазначив Гончарук.

Ефективні рішення Уряду дозволять економити 2 млн грн на день для держбюджету! У спадок нашому Уряду дісталася купа...

Опубліковано Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України Середа, 22 січня 2020 р.

Тим часом у швейцарському Давосі в рамках Всесвітнього економічного форуму президент України Володимир Зеленський зустрівся із директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою. Говорили, зокрема, про майбутній кредит на 5,5 млрд доларів.

Вступ до ЄС і няньки для інвесторів: про що говорив Зеленський на форумі у Давосі

Вступ до ЄС і няньки для інвесторів: про що говорив Зеленський на форумі у Давосі

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Відставка Кабміну Гончарука
Наступна публікація