Підписано угоду щодо отримання Україною 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС: які умови

Підписано угоду щодо отримання Україною 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС: які умови

Фото: emerging-europe.com

Програма макрофінансової допомоги триватиме 12 місяців і передбачатиме виплату двох траншів по 600 млн євро кожен.

У четвер, 23 липня, Україна та Європейський Союз підписали Меморандум і Кредитну угоду щодо отримання Україною "виняткової" макрофінансової допомоги ЄС в сумі 1,2 млрд євро.

Відповідні документи були підписані в межах робочого візиту прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Брюсселя. Про це повідомляє Урядовий портал.

"Програма макрофінансової допомоги триватиме 12 місяців і передбачатиме виплату двох траншів по 600 млн євро кожен. Передбачається, що виділення першого траншу можливе одразу після набрання чинності Меморандуму про взаєморозуміння і Кредитної угоди. Отримання другого траншу стане можливим після виконання українською стороною низки спеціальних умов та після проведення Єврокомісією відповідної оцінки щодо виконаних зобов'язань", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, положеннями узгодженого з ЄС проєкту Меморандуму передбачено вісім зобов'язань української сторони для отримання другої частини макрофінансової допомоги, які зокрема, передбачають:

  • підвищення прозорості та ефективності медичних закупівель;
  • впровадження реформи податкової та митної адміністрацій і реалізації планів податкової й митної реформ;
  • посилення незалежності, доброчесності, ефективного функціонування судової влади;
  • посилення прозорості та ефективності системи державного управління та незалежності й ефективності роботи антикорупційних органів і прокуратури;
  • розширення повноважень приватних виконавців; відновлення активів у державних банках;
  • ухвалення у першому читанні проєкту закону про створення нового агентства (органу) для розслідування серйозних економічних та фінансових злочинів;
  • запровадження нормативно-правової бази корпоративного управління для державних підприємств (відповідно до керівних принципів ОЕСР);
  • покращення функціонування ринку газу.

Раніше, 20 травня 2020 року Рада Євросоюзу ухвалила рішення про надання нової макрофінансової допомоги Україні та ще дев'ятьом країнам-сусідкам ЄС. Кредитні кошти спрямовані на подолання наслідків кризи, спричиненої пандемією COVID-19, та для покращення макрофінансової стабільності.

На шляху до членства в Євросоюзі Україна впровадить ще три безвізи з ЄС

На шляху до членства в Євросоюзі Україна впровадить ще три безвізи з ЄС

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Єврокомісія виділить Україні мільярд 200 мільйонів євро на подолання наслідків пандемії COVID-19.

Повʼязані теми:

Наступна публікація