Україна отримає € 85 млн на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС

Україна отримає € 85 млн на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС

Фото: Reuters

Кошти будуть скеровані на продовження будівництво сховища. 

Країни G7 спільно з Європейським банком реконструкції і розвитку виділять Україні 85 млн євро на проекти з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Як повідомили президент ЄБРР та Посол Японії в Україні, рішення було прийнято під час конференції донорів.

5 канал передає, що ще 17 млн євро пообіцяла виділити Єврокомісія. Україна зі свого боку зробить додатковий внесок у розмірі 1 млн 400 тис. євро.

Зібрані кошти будуть скеровані на продовження будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива та зведення нового безпечного конфаймента – нового саркофагу над зруйнованим реактором.

"Країни "Великої сімки" усвідомлюють важливість необхідності завершення цього проекту і тому сьогодні на асамблеї ми звернулися до нинішніх донорів із закликом надати необхідні для цього кошти. Від країн "Великої сімки" задекларовано виділення приблизно 45 млн євро. Ще приблизно 2,5 млн євро від інших донорів за поточним курсом", – повідомив посол Японії в Україні Шигекі Сумі.

"Ми надали інформацію про рекомендації нашої ради директорів щодо виділення додаткових 40 млн євро з ресурсів банку і сподіваємося, що цю суму затвердить рада директорів", – додав президент Європейського банку реконструкції і розвитку Сума Чакрабарті.

Нагадаємо, що сьогодні, 26 квітня, у Чорнобильському храмі в Києві вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів ЧАЕС 30 ударами дзвону.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація