Україна програла Росії ключову суперечку щодо транзиту у Світовій організації торгівлі

Україна програла Росії ключову суперечку щодо транзиту у Світовій організації торгівлі

Фото: Associated Press

Мінекономрозвитку розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України.

Світова організація торгівлі (СОТ) пристала на бік Росії у транзитній суперечці з Україною.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Український уряд оскаржував заборону Росії на транзит українських товарів до країн Середньої Азії, яку Москва запровадила 2016 року. Україна звинувачувала Росію у порушенні базових принципів багатосторонньої торговельної системи.

Група експертів СОТ розглянула скаргу України і у підсумку погодилася з аргументами Москви про те, що між країнами склалася "надзвичайна ситуація в міжнародних відносинах", і що політична ситуація в Україні у 2014-2015 роках створювала суттєві загрози для її національної безпеки. Тому СОТ визнала транзитні обмеження з боку Росії виправданими.

Видання зазначає, що це була "ключова торговельна суперечка між Києвом та Москвою", яка розглядалася у СОТ за час  членства України у цій організації.

Радниця міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа розповіла "Європейській правді", що відомство вивчає матеріали справи та розробляє стратегію подальшого захисту інтересів України в рамках СОТ.

Водночас вона зазначила, що рішення СОТ щодо транзиту означає правомірність запровадження українських санкцій проти Росії.

"Такі висновки Групи експертів одночасно означають, що усі дії України у торговельно-економічній сфері, спрямовані на протидію агресії Російської Федерації, є безумовно виправданими в очах міжнародного права та міжнародної спільноти (санкції, ембарго, обмеження у сфері валютно-фінансового регулювання та усі інші обмеження)", - пояснила Підласа.

Нагадаємо, 9 лютого 2017 року Україна подала до Світової організації торгівлі позов проти Росії, бо вона обмежує своєю територією транзитний рух українських товарів до Казахстану та Киргизстану.

15 вересня 2016 року українське Мінекономрозвитку почало процедуру оскарження обмежень перевезення товарів з України через територію РФ. Через транзитні обмеження з боку РФ до третіх країн зниження експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі цього року склало 35,1%. Українська сторона вважає введені РФ транзитні обмеження необґрунтованими і такими, що не відповідають нормам угод СОТ. 

Від 1 січня 2016 року почала діяти зона вільної торгівлі України та Євросоюзу в рамках Угоди про асоціацію. Росія образилася і вирішила помститися Україні блокуванням транзиту вантажів автомобільним та залізничним транспортом до Казахстану, а від 1 липня – ще й до Киргизстану. 

Росія припинила транзит українських товарів своєю територією

Росія припинила транзит українських товарів своєю територією

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація