Україна пропонуватиме "Газпрому" контракт на "своп" газу як запасний варіант замість транзиту – "Нафтогаз"

Україна пропонуватиме "Газпрому" контракт на "своп" газу як запасний варіант замість транзиту – "Нафтогаз"

Фото: Associated Press

Такі контракти є звичними в європейській практиці.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що українська сторона пропонуватиме Росії контракт на "своп" газу як запасний варіант у разі недомовленості щодо транзиту.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Якщо "Газпром" ніяк не хоче брати на себе ризики, пов`язані з українським Регулятором та оператором газотранспортної системи (а за європейськими правилам саме оператор та національний регулятор мають відповідні повноваження встановлювати/міняти тарифи і інші суттєві умови контракту), то "Нафтогаз" готовий взяти ці ризики на себе. У такому разі ми пропонуємо "Газпрому" укласти з "Нафтогазом" контракт не на послуги транспортування, а на "своп" газу", - розповів Вітренко.

За його словами, згідно з цим контрактом Україна буде отримувати певний обсяг газу на кордоні з Росією і передавати такий самий обсяг на кордоні з країнами-членами ЄС.

"Передача газу буде підтверджуватися суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії), тобто вони потім будуть брати на себе відповідальність перед "Газпромом" за цей газ вже в їхніх системах. Такі контракти на "своп" газу є відносно звичними для європейського ринку (можливо, і для "Газпрому"). Тобто такий контракт може бути укладений за європейськими правилами, просто вони різні для контрактів на своп газу та на послуги з транспортування газу", - пояснив він.

Транзит газу. А ось це вже серйозні аргументи:              "Газпром назвав неможливим укладення нового транзитного...

Опубліковано Юрієм Витренком Вівторок, 18 червня 2019 р.

Нагадаємо, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу" Андрія Коболєва, "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС. 

Детальніше про перспективи збереження транзиту газа Україною читайте в інтерв'ю Коболєва за посиланням.

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року

Марош Шефчович обговорить у Москві транзит російського газу через Україну після 2019 року

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація