Україна розірвала низку угод щодо економічної співпраці в рамках СНД

Україна розірвала низку угод щодо економічної співпраці в рамках СНД

Фото: УНІАН

Одна з них суперечила зобов’язанням України перед СОТ та ЄС.

Україна вийшла з трьох угод щодо економічної співпраці в рамках СНД.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"23 січня за ініціативи Мінекономрозвитку Кабінет міністрів України ухвалив рішення про припинення для України дії трьох угод щодо економічної співпраці, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав (СНД)", - наголошується у повідомленні.

Також у міністерстві уточнили, що йдеться про Угоду щодо міждержавного обміну економічною інформацією, Угоду щодо обміну інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності та Угоду щодо співробітництва в галузі зовнішньоекономічної діяльності.

"Проект відповідної постанови розроблено Мінекономрозвитку на виконання указу президента України "Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 2 травня 2018 року "Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених в рамках Співдружності Незалежних Держав", - пояснили в прес-службі.

Як зазначається, угода про міждержавний обмін економічною інформацією (укладена 26 червня 1992 року у Мінську) та угода про обмін інформацією в галузі зовнішньоекономічної діяльності (укладена 24 вересня 1993 року в Москві) передбачали налагодження обміну між країнами-учасниками СНД актуальною економічною інформацією та статистичними показниками соціально-економічного становища в країнах, ініційованих урядами країн економічних перетворень, міжнародної торгівлі тощо.

Водночас після аналізу цих угод з’ясувалося, що вони втратили своє практичне значення та не застосовуються, оскільки вся інформація у повному обсязі розміщена у відкритому доступі на офіційних сайтах органів виконавчої влади України та відповідних міжнародних організацій.

"Угода про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності, що була укладена 15 травня 1992 року у Ташкенті, передбачала, що країни-учасники СНД будуть спільно координувати свою політику та співпрацювати щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності із третіми країнами та міжнародними організаціями. Угода також визначала необхідність проведення консультацій між країнами СНД щодо встановлення контактів і проведення переговорів про членство в інших міжнародних економічних і фінансових організаціях. Однак Україна нині має низку пріоритетних зобов’язань у сфері міжнародної торгівлі як член Світової організації торгівлі (СОТ), а також в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, і низка положень Угоди про співробітництво в галузі зовнішньоекономічної діяльності в рамках СНД суперечить цим зобов’язанням", - додали в Мінекономрозвитку.

Окремо вказується, що міністерство закордонних справ України повідомить Виконавчий комітет СНД про припинення дії цих трьох Угод для України.

Нагадаємо, у травні 2018 року Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про остаточне припинення участі України у роботі статутних органів СНД.

Повʼязані теми:

Наступна публікація