Україна розірвала програму економічного співробітництва з Росією. Що передбачає документ

Україна розірвала програму економічного співробітництва з Росією. Що передбачає документ

Фото: Reuters

Документ розробили за президентства Януковича та Медведєва.

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про припинення дії Програми економічного співробітництва Російської Федерації та України на 2011-2020 роки, яку свого часу розробили на виконання рішення тодішніх президентів Дмитра Медведєва та Віктора Януковича.

Документ передбачає розвиток дуже тісної співпраці двох держав у багатьох сферах. По суті, це план дій, який має бути підкріплений додатковими законами, угодами, договорами тощо.

Серед пріоритетів програми співпраці було: удосконалення режиму вільної торгівлі товарами, захисту прав інвесторів, формування інтегрованої системи платіжно-розрахункових операцій, забезпечення вільного пересування громадян, співпраця в галузях конкурентної політики, технічного регулювання, інновацій і наукових досліджень, прикордонне та міжрегіональне, військово-технічне співробітництво, співпраця в таких пріоритетних галузях: вуглеводнева енергетика, електроенергетика, ядерна енергетика, авіаційна та космічна промисловості, суднобудування, агропромисловий комплекс, транспорт і логістика, курортно-рекреаційний комплекс.

Чимало нюансів стосуються соціально-гуманітарної сфери - зайнятість і трудова міграція, вдосконалення стандартів соцзабезпечення та соцзахисту населення, нагляд за дотриманням трудового законодавства, пенсійне забезпечення (включаючи питання, пов'язані з урахуванням періоду роботи на території держав-партнерів (у минулому) під час розрахунку трудового стажу пенсіонера), боротьба зі злочинністю, координація зусиль із поліпшення санітарно-епідеміологічної обстановки, боротьба з наслідками природних і техногенних катастроф.

Програма базується на основних документах, ухвалених РФ та Україною, в тому числі Договорі про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією і Україною. Раніше Міністерство закордонних справ України підготувало пропозиції про денонсацію цього договору про дружбу, а також вихід із органів СНД. Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Україна повинна мінімізувати торгово-економічні відносини з Росією.

Варто зазначити, що після анексії Росією Криму та збройної агресії на Донбасі економічна співпраця України та Росії суттєво скоротилася, також скоротилися постачання товарів, призупинили спільне виробництво тощо.

США можуть поширити антиросійські санкції на будівельників "Північного потоку-2"

США можуть поширити антиросійські санкції на будівельників "Північного потоку-2"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація