Україна виступила з різкою заявою через отримання Росією привілеїв на газовому ринку ЄС

Україна виступила з різкою заявою через отримання Росією привілеїв на газовому ринку ЄС

Фото: УНІАН

Офіційний Київ звинуватив Єврокомісію в порушенні Угоди про асоціацію.

Європейська комісія розширила доступ російського "Газпрому" до газоправоду OPAL, що проходить територією Німеччини та є частиною "Північного потоку". Водночас це дозволить РФ збільшити обсяги постачання газу до Європи в обхід України. А це автоматично означає, що Єврокомісія порушує умови Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час учорашньої зустрічі з головою Представництва ЄС в Україні Хюгом Мінгареллі.

Зеркаль наголосила, що схвалення такого роду рішень щодо OPAL без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачається взаємне урахування сторонами потенціалу та спроможностей енергетичної інфраструктури одна одної, а також проведення консультацій та координації своїх дій у сфері забезпечення безпеки постачань енергетичних ресурсів. Крім того, Єврокомісія в процесі підготовки таких рішень має дотримуватися зобов'язань, взятих ЄС у рамках його участі в Договорі про створення Енергетичного Співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності та уникати ухвалення рішень, які б суперечили антимонопольному законодавству ЄС. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

Нагадаємо, що "Газпром" зможе збільшити використання потужностей газопроводу OPAL, що об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи, але лише на 50%. Таким чином, через OPAL буде прокачуватися не більше 18 млрд куб. м газу на рік. Рішення Єврокомісії ж дозволяє "Газпрому" брати участь в аукціонах на прокачування по цій трубі ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ до ще 21,4-28,3% потужностей.

Фото: Вести.Ru

Фото: Аргументы и факты

Російський Газпром може отримати доступ до європейського газогону в обхід України

Російський Газпром може отримати доступ до європейського газогону в обхід України

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація