Україна влітку готується закрити залізничне сполучення з Росією - "КоммерсантЪ"

Україна влітку готується закрити залізничне сполучення з Росією - "КоммерсантЪ"

Фото: УНІАН

В "Укрзалізниці" не підтверджують і не спростовують повідомлення у ЗМІ.

Залізничне сполучення між Україною і РФ може бути припинено.

Як пише російське видання "КоммерсантЪ" з посиланням на свої джерела в уряді України, йдеться про припинення руху з 1 липня цього року.

"Україна готується припинити залізничне пасажирське сполучення з Росією орієнтовно з 1 липня", — повідомило джерело.

Причина можливої односторонньої дії "Російських залізниць" (РЖД) "припинити пасажирські перевезення в Росію із зони АТО і, зокрема, з Донецька, що порушує суверенітет і територіальну цілісність України". Зокрема, з Донецька в російський Таганрог курсує електричка, ціна квитка — 17 руб.

Своєю чергою, в "Укрзалізниці" не підтверджують і не спростовують наявності документа: "Жодного рішення з цього приводу наразі не ухвалено". У РЖД заявили, що не отримували від України яких-небудь документів про припинення пасажирського сполучення з РФ.

При цьому, як заявив "Комерсанту" колишній заступник міністра транспорту України Олександр Кава, українські залізничники фіксують зниження пасажиропотоку між Україною і Росією на понад 60% за останній рік. Наразі він становить майже 2 млн осіб на рік.

"Це дуже вигідні для України перевезення, адже вони відбуваються поїздами українського формування. Ціна в чотири рази вище за внутрішньоукраїнський тариф. І навіть незважаючи на неповне завантаження складів, ці перевезення вигідні для "Укрзалізниці"", - вважає Кава.

Нагадаємо, у зв'язку з введенням санкцій проти низки компаній РФ найбільші втрати несуть такі перевізники, як "СГ-транс", "Нафтотранссервіс", Перша вантажна компанія, Федеральна вантажна компанія, "Промтрансінвест", Перша вантажна компанія в Україні, "Рейл1520 Сервіс", "Агрокомплекс", "Астон продукти харчування і харчові інгредієнти". Наприклад, на український ринок припадає близько 5% загального обсягу перевезень Федеральної вантажної компанії.

Раніше представники партії "Народний фронт" заявили про можливе введення візового режиму з РФ після лібералізації цього процесу з країнами Євросоюзу. За словами спікера Андрія Парубія, більшість у парламенті схвалить таке рішення. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація