Українці активніше братимуть кредити та відкриватимуть депозити – опитування банків

Українці активніше братимуть кредити та відкриватимуть депозити – опитування банків

Фото: УНІАН

Про пожвавлення банківської системи заявили представники 62% фінустанов.

Протягом найближчого року в Україні спостерігатиметься пожвавлення банківського ринку – громадяни активніше братимуть кредити та нестимуть гроші на депозити.

Про це свідчить опитування топ-менеджерів українських банків за підсумками першого кварталу 2016 року, передає прес-служба Нацбанку.

"У другому кварталі 2016 – першому кварталі 2017 років збільшаться обсяги кредитів, наданих суб'єктам господарювання, вважає більшість банків-респондентів. Частка оптимістично налаштованих фінансових установ підвищилася із 60% до 62%. Разом із тим баланс відповідей на запитання про очікувану зміну кредитного портфеля був від'ємним (-12,2) через негативні очікування окремих банків з великою концентрацією кредитів корпоративного сектору. У другому кварталі 2016 року банки очікують зростання попиту на гривневі кредити домогосподарств та корпоративного сектору, у першу чергу для великих підприємств. Прогнозується поліпшення якості кредитів корпоративному сектору. На це розраховує 48% опитаних банків проти 32% під час попереднього опитування. Баланс відповідей становить 15,1 (13,2 за підсумками попереднього опитування)", - ідеться в повідомленні.

44% опитаних прогнозують пожвавлення роздрібного кредитування протягом наступних 12 місяців. Раніше таких було 33%.

"Уперше за останні два роки в першому кварталі банки вказали на пом'якшення стандартів кредитування корпоративного сектору. Найбільше – за кредитами в національній валюті та у сегменті малих та середніх підприємств. Лише за кредитами великим підприємствам, довгостроковими та валютними кредитами стандарти залишилися жорсткими. Пом'якшення стандартів корпоративного кредитування пов'язано із збільшенням ліквідності банків та посиленням конкуренції фінансових установ за платоспроможних позичальників", - уточнили в НБУ.

Водночас стандарти споживчого кредитування пом'якшилися, але незначно.

"Банки очікують, що стандарти кредитування за кредитами малих та середніх підприємств та короткостроковими корпоративними кредитами, а також за споживчими кредитами пом'якшуватимуться і в другому кварталі 2016 року. Водночас прогнозується посилення жорсткості умов надання кредитів великим підприємствам", - ідеться в повідомленні.

Крім того, "банки вказують на позитивні очікування й щодо припливу депозитів. Так, 70% опитаних (баланс відповідей 39,3) відповіли, що обсяги депозитів суб'єктів господарювання зростатимуть протягом наступних 12 місяців. Майже така сама кількість опитаних (61%) (баланс відповідей 36,6) прогнозує  збільшення депозитів фізичних осіб. Покращення очікувань банків свідчить про поступове відновлення довіри до банківського сектору".

 НБУ опитав менеджерів 71 банку, на які припадає 96% загального обсягу активів банківської системи.

Результати опитування банків про умови кредитування from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація