Українці почали активніше брати банківські кредити та нести гроші на депозити. Огляд НБУ

Українці почали активніше брати банківські кредити та нести гроші на депозити. Огляд НБУ

Фото: Національний банк України

Від початку року показник кредитування фізосіб зріс на 13,4%.

Протягом першого півріччя 2017 року українські банки збільшили кредитування фізичних осіб на 13,4%.

"Банки пожвавлюють діяльність у роздрібному сегменті. У першому півріччі обсяги кредитування населення продовжили зростати, приплив депозитів фізичних осіб до банків також прискорився. Роздрібне кредитування продовжить зростати і протягом року. Зростання портфеля кредитів фізичним особам свідчить про відновлення апетиту банків до кредитування після тривалої перерви. Роздрібне кредитування продовжить зростати і надалі завдяки підвищенню доходів населення та збереженню споживацької впевненості", - ідеться в квартальному звіті Нацбанку "Огляд банківського сектору".

У НБУ зазначають, що "основним обмежувальним фактором для стрімкішого відновлення кредитування бізнесу залишається слабкий захист прав кредиторів, який спричинює високий рівень кредитних ризиків у корпоративному секторі".

Населення також несе гроші на депозити в банки, особливо державні. Якщо в першому кварталі зростання становило 9 млрд грн, то в другому кварталі – вже 16 млрд грн.

"Водночас обсяг коштів бізнесу зменшився під дією двох причин: конфіскації коштів колишньої влади на рахунках державних банків та виплати дивідендів окремими державними підприємствами. У цілому депозити клієнтів займають 74,3% пасивів банківської системи та залишаються основою її фондування. Відсоткові ставки продовжують знижуватися, але меншим темпом, ніж раніше. У другому кварталі, відповідно до Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб, відсоток за річними гривневими вкладами населення скоротився на 0,8 в.п. до 15,6% річних. Ставки за доларовими депозитами знизилися до 4,0% річних", - констатує регулятор.

Завдяки цьому дешевшало кредитування бізнесу. Але вартість корпоративних кредитів зменшувалася нижчим темпом, ніж депозитні ставки, що створює потенціал для її падіння надалі.

"Підґрунтя для подальшого зниження процентних ставок забезпечує і пом'якшення монетарної політики. Зниження Національним банком ключової ставки від 14% до 12,5% у другому кварталі створило передумови для подальшого зниження відсоткових ставок в економіці. У серпні державні банки знизили ставки за депозитами населення. Приватні фінустанови, імовірно, також переглянуть свій відсоток у відповідь", - прогнозують у НБУ.

Раніше повідомлялося, що майже кожен український банк – збитковий.

Огляд банківського сектору України. Серпень 2017 року

Повʼязані теми:

Наступна публікація