Українці від січня будуть отримувати по дві платіжки за газ. Як це працюватиме і скільки доведеться платити

Українці від січня будуть отримувати по дві платіжки за газ. Як це працюватиме і скільки доведеться платити

Фото: УНІАН

Тепер дві платіжки українці будуть отримувати завжди.

Українцям від поточного місяця за газ надійдуть нові платіжки, які розділять на дві частини. Тепер громадяни окремо будуть платити за газ і за його доставку, яку потрібно буде оплачувати щомісяця до 20 числа. За кожен день протермінування українцям обіцяють штраф. Скільки тепер доведеться платити і як обраховуватимуть нові платіжки, про це у сюжеті ТСН.19:30.

Від січня кожен споживач, що використовує газ чи то для обігріву чи для приготування їжі, отримає дві окремі платіжки. Одна квитанція буде за фактично спожитий газ, інша - за його транспортування. Вартість цієї доставки вираховуватимуть для кожного споживача окремо.

Обраховуватиметься він таким чином: спожитий за останній рік обсяг газу розділять на 12 місяців і помножать на спеціальний тариф на доставку. Цей тариф у кожному регіоні різний.

Українці будуть отримувати дві платіжки за газ

Українці будуть отримувати дві платіжки за газ

"Вони різні. Залежать від протяжності мереж. І коливається від 28 копійок у Києві до 2 гривень на Львівщині", - пояснює Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянська мережа Опора.

За транспортування газу слід проводити оплату за поточний місяць до 20 числа. За кожен день протермінування нараховуватимуть пеню. А якщо ігнорувати нову платіжку, обіцяють відрізати газ. Навіть, якщо газ не використовується чи власники відсутні вдома, за доставку газу доведеться платити. Оскільки, він поставляється до оселі й обслуговуються мережі.

У людей, що мають лишень газову плиту, вартість доставки може бути меншою за комісію, що бере банк. Тому їм радять платити одразу на кілька місяців наперед. Газовики переконують, що хоч платежі й роз'єднали, українці не переплачуватимуть.

Громадяни, тим часом, скаржаться на новий спосіб обрахування газу. Дехто називає отримані цього місяця платіжки "халепою". Інші ж скаржаться, що користуються блакитним паливом економно, але за доставку газу їм вже нарахували надто високу ціну, яка приходитиме, до того ж, щомісяця.

Експерти радять українцям не боятись розділення платежів і вивчити нове слово - анбандлінг (відокремлення газотранспортної системи України від управління "Нафтогазу" - ред). На їхню думку, після відокремлення транспортування вже підскочило в ціні і наступне його здорожчання заплановане на перше липня.

Інна Боднар

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація