Українцям у платіжках за тепло нараховують плату за сусідські квадратні метри

Українцям у платіжках за тепло нараховують плату за сусідські квадратні метри

Фото: УНІАН

За опалення в невеликих квартирах теплопостачальники виставляли рахунки на 10 тисяч гривень.

Тисячі українців не знають, що робити з непідйомними платіжками за опалення. Бо навіть за відносно тепліший грудень люди отримали платіжки із сумами від кількох тисяч і аж до 10 тисяч гривень за невеликі квартири. І це при тому, що в помешканні - ледь тепло.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

То хто ж і як краде тепло? Не чекаючи, поки чиновники таки розплутають хитрі схеми тарифів, журналісти вирішили глянути, як захиститися самотужки.

Із будинку втікає тепло разом з грішми українців через неутеплені стіни - щороку вилітає до 6 тисяч гривень. Коли холодний дах - ще 5 тис. грн. Через вікна - видувається 3 тис. грн. 

Виявляється, що може суттєво збільшити комунальні рахунки й сусід. Якщо він утеплив собі балкон, поставив там кілька батарей і за цю невраховану площу платять усі мешканці багатоквартирного будинку із загальним лічильником. А коли у дворі ще й добудували магазин і незаконно врізалися у систему, то за ці квадратні метри оплачують іноді також мешканці будинку.

Журналістка Наталія Ярмола, яка розвідувала цю тему, знайшла в одному будинку 6 квартир, які додатково оплачували аж 300 квадратних метрів опалюваної площі. То як знайти подібні дірки у вас і якщо вже знайшли, то як добитися справедливості, дивіться детально на відео.

Українцям радять придивитися до осель сусідів, чи не встановили вони собі кілька батарей на балкон, або власника офісу чи магазину на першому поверсі. Перший крок - перевірка тепловізором, другий - інспекція, яка перерахує опалювальні площі. Лише у Києві за останні кілька тижнів таким небайдужим перерахували 48 тисяч платіжок. Це раніше українцям було не цікаво, як топиться у сусіда. Та з появою будинкового лічильника одного на всіх - варто або знайомитися і вирішувати все справедливо, або самому платити за сусіда тисячі власних гривень.

Комунальний опір: на що українці викидають "зайві" тисячі гривень

Комунальний опір: на що українці викидають "зайві" тисячі гривень

Повʼязані теми:

Наступна публікація