Українською ГТС мають бажання управляти більше десятка всесвітньо відомих компаній – Порошенко

Українською ГТС мають бажання управляти більше десятка всесвітньо відомих компаній – Порошенко

"Нафтогаз" найняв радника, який готує пропозицію щодо управління газотранспортною системою.

Управляти газотранспортною системою України виявили бажання більше десятка всесвітньо відомих компаній.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко, передає його прес-служба.

"Робота проведена дуже велика. НАК "Нафтогаз України" найняла радника, який готує пропозицію щодо управління газотранспортною системою України у повній відповідності до міжнародних правил, прозоро. Уже більше десятка всесвітньовідомих компаній заявили про своє бажання брати в цьому участь", - сказав Порошенко.

Президент зазначив, що Кабмін уже ухвалив відповідні важливі рішення.

"І коли ми визначимо коло компаній, які зможуть забезпечити транзит газу, забезпечити ефективну модернізацію газотранспортної мережі і забезпечать найбільшу вигоду для Української держави щодо експлуатації газотранспортної системи, та й переможе. Я впевнений, що в напрямку цього зроблено дуже і дуже багато", - запевнив Порошенко.

Нагадаємо, 2015 року російський "Газпром" та його європейські партнери уклали угоду про проект "Північний потік-2". Його планували запустити до 2019-го – аби постачати газ до країн ЄС в обхід України та подвоїти обсяги постачань до Німеччини. Проект досі не реалізований. Чимало країн Східної Європи, а також США висловили занепокоєння, що газопровід може обмежити маршрути поставок та енергетичну безпеку ЄС. Інша проблема – газопровід підірве транзитну роль України, позбавить її зборів у кілька мільярдів доларів.

У "Нафтогазі" переконували, що від 2020 року транзит російського газу територією України буде втричі-вчетверо дешевшим, ніж "Північним потоком-2".

Раніше повідомлялося, що "російські" газопроводи в обхід України зменшать ціну української ГТС уп'ятеро.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація