Україну заполонили фальшиві гроші: як відрізнити підробку

Україну заполонили фальшиві гроші: як відрізнити підробку

Фото: УНІАН

Найбільше підроблених 200 гривень зразка 2007 року.

Україною ходять фальшиві купюри номіналом 200 гривень. Нацбанк вже вилучив частину купюр, на всіх майже однакові номери та серії. Вони настільки якісно зроблені, що їх не відрізнити від справжніх грошей. "Сніданок з 1+1" вирішив дослідити, як будуть боротися із фальшивомонетниками.

"Будь-який фальшивомонетник - це все таки фахівець високого рангу", - каже експерт грошового ринку Ігор Львов.

В останні тижні в обігу з’явилося багато фальшивих 200 гривень. Частину "липових" купюр вже вилучив Нацбанк і показав, чим відрізняється підробка від оригіналу. За допомогою спеціального обладнання на банкнотах спеціалісти знайшли одинадцять неточностей.

За даними НБУ, найбільше підроблених двохсот гривень – зразка 2007 року. Люди до них звикли і тому не перевіряють. Саме на ринках найчастіше можуть потрапити до рук фальшиві гроші, але пильними треба бути і в обмінниках, і в приватних угодах, особливо коли отримуєте велику пачку однакових банкнот.

Зараз 200 гривень найнебезпечніший номінал. Через це від 25 лютого в обіг увійде купюра нового зразка з додатковими елементами захисту. Один із них – водяна лілія, яка змінює колір під час нахилу банкноти.

"У зв'язку з тим, що дизайн буде змінюватися, будуть нові елементи захисту, завдяки чому швидше за все вирішили навздогін починати підробляти в якихось обмежених кількостях. Їх можна виявити", - каже Львов.

За словами банкіра, на зображенні Лесі Українки не змогли підробити деякі деталі. "Вони не змогли підробити, це ось цей чудовий комір, відчувається шорсткість", - розповів експерт.

Він радить бути пильними і з номіналами у 500 та 1000 гривень. А якщо фальшиві гроші випадково потрапили вам до рук, не намагайтеся ними розрахуватися. Їх краще добровільно принести в банк чи в поліцію, але з купюрою доведеться попрощатися.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні торік найчастіше підробляли банкноти старого зразка номіналом 500 гривень та 100 гривень.

Обережно, фальшиві купюри: як виявити підробку

Обережно, фальшиві купюри: як виявити підробку

Повʼязані теми:

Наступна публікація