"Укрпошта" підвищує тарифи на доставку періодики. НСЖУ заявила про свідоме знищення друкованої преси

"Укрпошта" підвищує тарифи на доставку періодики. НСЖУ заявила про свідоме знищення друкованої преси

Фото: toim.orloo.info

Проєкт наказу про зміну тарифів оприлюднило Мінінфраструктури.

Державна "Укрпошта" планує підвищити тарифи для редакцій на приймання та доставку друкованої періодики на 12-15%. Нові ціни мають почати діяти вже цієї осені – на передплату на 2020 рік.

Відповідний проєкт наказу оприлюднило Міністерство інфраструктури, якому підпорядкована збиткова "Укрпошта".

Старі та нові тарифи на приймання та доставку періодичних друкованих видань (за один примірник на пів року):

Передплата на 6 місяців

Стара ціна

Нова ціна

Загальнодержавне видання

180 грн

189,96 грн

Обласне видання

135 грн

140,04 грн

Районне видання

120 грн

124,38 грн

Тариф на послугу з приймання передплати

8,15 грн

10 грн

"Для видань, на які поширюється дія ст.9 Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" тарифи мають становити не більше 40% собівартості виготовлення одного примірника передплатного видання. Якщо редакції не змінять собівартості видання, ухвалений наказ не вплине на вартість послуг з приймання та доставки цих видань. При цьому "Укрпошті" за останні роки не надали компенсації за цим законом і компанія отримала збитки 41,8 млн грн: у 2016 р. – 30 млн грн, 2017 р. – 2,9 млн грн, 2018 р.- 6,3 млн грн., 2019 р. – 2,6 млн грн. (прогноз)", - зазначили в "Укрпошті".

Нові тарифи на приймання та доставку періодичних друкованих видань за передплатою від 1 січня 2020 року не застосовуються для Донецької та Луганської областей.

В "Укрпошті" додали, що "незважаючи на зниження вартості паперу, у 60% індексів видань видавці підвищили свої розцінки на 11-50%".

"Тиражі друкованої преси падають і будуть падати в силу цифровізації, скорочення кількості жителів країни, особливо жителів села, які є основними передплатниками. "Укрпошта" буде робити все можливе, аби їх утримати – запускається онлайн-передплата, надаються знижки, працює мотивація для співробітників, посилюється контроль якості. Однак тарифи будуть зростати із збільшенням зарплати співробітників, бо ці витрати не має на кого перекласти. І "Укрпошта" не має держпідтримки на доставку преси і скоріш за все не буде, як, наприклад, Пошта Італії, що отримала 170 мільйонів євро на доставку преси", – зазначив генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

В "Укрпошті" пояснили бажання підвищити тарифи тим, що наступного року збільшаться витрати підприємства – через зростання мінімальної зарплати, зростання на рівні 9% індексу цін виробників, роботи яких використовує "Укрпошта" для надання послуг поштового зв’язку. Також на збільшення витрат матиме вплив інфляція, підвищення вартості оренди приміщень, зростання цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, опалення та інші комунальні послуги.

Тим часом Національна спілка журналістів України звинувачує "Укрпошту" в свідомій роботі на знищення друкованої преси і чекає від нового уряду захисту та програми сприяння розвитку українських ЗМІ.

"З видавцями не ведеться діалог про поліпшення якості поштової доставки преси, не дискутуються гігантські масштаби падіння передплатних тиражів (реальна картина маскується дешевими фейковими газетами-листочками за 20 копійок), а нас просто ставлять перед фактом підвищення тарифів. Це свідомі кроки, спрямовані проти національних і регіональних газет", - зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Він зазначив, що питання тарифів на друковану продукцію стосується зокрема чинного міністра інфраструктури Володимира Омеляна і керівника "Укрпошти" Ігоря Смілянського. А від нового уряду НСЖУ чекає "втілення нормальної програми сприяння розвитку українських ЗМІ (зокрема преси) і реального захисту інформаційного простору".

Укрпошта знову піднімає тарифи на доставку преси. У середньому на 15%. Консультації з видавцями та інформаційною...

Опубліковано Sergiy Tomilenko Понеділок, 12 серпня 2019 р.

Нагадаємо, торік збиток "Укрпошти" становив мінус 500 млн грн, позаторік - мінус 200 млн грн. Підприємство планує закрити відділення у невеликих селах.

Глава правління "Укрпошти" Ігор Смілянський 2017 року отримував у середньому щомісяця 330 тис. грн зарплати. 2018-го його оклад зріс до 748 тис. грн. Звичайний листоноша отримує на місяць близько 4 тис. грн - за умови, що працює на повну ставку, бо в селах поштові відділення працюють лише кілька днів на тиждень.

Мобільні відділення "Укрпошти" працюватимуть ще у декількох областях – Економічні новини

Мобільні відділення "Укрпошти" працюватимуть ще у декількох областях – Економічні новини

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація