Урожай-2018: фермери говорять про втрати, а експерти пророкують зростання цін

Урожай-2018: фермери говорять про втрати, а експерти пророкують зростання цін

Фото: Reuters

Втім, не все так погано, а подорожчання продуктів подекуди не пов’язане з власне врожаєм.

Після засушливої весни, коли погода практично перестрибнула із зими в літо, аграрії боялися, що можуть втратити до половини посівів зернових. Однак нині зрозуміло, що врожай жита та пшениці буде не таким поганим, як думали навесні, а посуха вплинула тільки на озимі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Фермер із Запоріжжя розтирає руками колосся озимої пшениці – зерно, що лишається в долонях, Романа Тарасевича не тішить. "Вона щупла, колос маленький", - каже він. І прогнозовані дощі цього вже не виправлять. "У момент наливу її, коли потрібна була волога, її не було. Це фураж. Коли ми прибирали, бачили її тут 50 центнерів, зараз приберемо 20. Втрата колосальна", - зізнається фермер.

Експерти розповіли про наслідки посухи для українського врожаю

Експерти розповіли про наслідки посухи для українського врожаю

Те саме з ґрунтовими овочами – помідори відстають у розвитку на два тижні. Урожаю вистачить хіба щоб покрити затрати на насіння. "Може навіть не зав’язатися, буде пустоцвіт", - пояснив агроном Анатолій Авраменко.

Запоріжжя, Миколаївщина і Херсонщина від цьогорічної посухи постраждали найбільше. Проблем додала швидка весна: рослини тільки посходили, а погода вже стала літньою. "Для таких погодних умов, які спостерігалися цього року, що ми в засуху ввійшли вже з 1 квітня, ситуація не погана. Обсяги врожаю можуть бути на 8-10% меншими, ніж минулого року. Але слід зазначити, що минулого року врожай був дуже хороший", - пояснила синоптик відділу агрометеорології Тетяна Адаменко.

Харківський фермер Олександр оцінює врожай своїх озимих, як середній – звісно, бувало й краще, але голодним не споживач не лишиться. "Один дощик добрий ця пшениця побачила, після котрого добряче звеселіла", - розповів він. А от усі ґрунтові овочі в регіоні мусять поливати. Експерти кажуть, що в Україні лишилося хіба кілька західних областей, де можна господарювати без штучного зрошення. Клімат змінюється, але і фермери розвиваються.

Щодо цін, то хліб цьогоріч подорожчає десь на п’яту частину від вартості, і врожай тут ні до чого – причина у тарифах на електроенергію і газ. З овочами для борщу поки що рано щось планувати, вони саме зараз розвиваються, і сприятлива погода може все змінити. Вже 21 червня з Європи прийде холодний циклон, і 23 червня він має дійти до центру України, тож опадів має вистачити на всю територію, навіть південні області.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація