Уряд поставив завдання залучити за п'ять років трильйон доларів інвестицій

Уряд поставив завдання залучити за п'ять років трильйон доларів інвестицій

Фото: Firestock

Для цього начебто є всі передумови.

Україна повинна заохотити надходження інвестицій у розмірі до одного трильйона доларів США протягом наступних п'яти років. 

Такий амбітний план озвучив міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

"Маємо ставити амбітні завдання щодо залучення інвестицій. Україні необхідно ставити планку з щорічного залучення інвестицій не 10 млрд доларів, а в перспективі на наступні 5 років – 1 трлн доларів. І це цілком можливо, адже країна має для цього достатньо ресурсів і можливостей", - йдеться у повідомленні.

Зубко заявив, що нинішній уряд є начебто найбільш відкритим для бізнесу. Він також відзначив роботу системи державних закупівель Prozorro. 

"Щомісяця зустрічаємося з бізнес-асоціаціями  – ЄБА, УСПП, АТП та іншими. І це не просто зустрічі, це пошук продуктивних рішень найбільш болючих питань. Є дійсно перемоги. Дуже класно працює система Prozorro, яка вибудувала прозору систему державних закупівель, впроваджено ефективну систему відшкодування ПДВ", - сказав Зубко.

Він також назвав прозорість важливим фактором залучення інвестицій. Йдеться про прозорі податки на прибуток, акцизний податок. Також йдеться про конкурентний ринок. Саме для цього варто звільнити державу від непрофільних та неефективних активів та провести приватизацію.

Для порівняння: номінальний ВВП Сполучених Штатів скаладає приблизно 19 трильйонів доларів. Це найбільший показник у світі. Кількість інвестицій, які хоче залучити Кабмін, близька до номінального ВВП Іспанії, який 2017 року склав трохи більше 1,2 трильйона доларів. 

Нагадаємо, протягом останнього року Україна почала краще використовувати кошти за проектами Світового банку. Проте реалізація інвестиційних проектів йде складно, а "мільярди просто лежать у шухляді".

Повʼязані теми:

Наступна публікація