Уряду дозволили надавати держгарантії під закупівлі газу в ЄС

Уряду дозволили надавати держгарантії під закупівлі газу в ЄС

Кабміну дозволили надавати держгарантії під закупівлі газу в ЄС / Фото: НАК "Нафтогаз України"

Прийняття законопроекту надає можливість сформувати резервний енергетичний фонд.

Верховна Рада дозволила Кабміну надавати держгарантії для закупівлі газу в Європі.

За законопроект в цілому проголосували 228 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), а також Світовий банк готові взяти участь у закупівлях "Нафтогазом" природного газу від європейських постачальників шляхом надання платіжних гарантій.

Кабмін, у свою чергу, надає державні гарантії щодо виконання Нафтогазом зобов'язань щодо оплати імпортованого з Європи природного газу.

Крім того, прийняття законопроекту надає можливість сформувати резервний енергетичний фонд, що дозволить забезпечити стале проходження опалювальних сезонів.

За інформацією Міненерговугілля, для забезпечення енергетичної безпеки України та сталого проходження опалювального сезону 2015/2016 року НАК "Нафтогаз України" провела переговори та уклала договори купівлі-продажу природного газу з європейськими постачальниками, зокрема з компаніями "E.ON Global Commodities SE", "GDF SUEZ Foldgazkereskedelmi Hungaria Kft", "RWE Supply & Trading GmbH", "Trailstone GmbH", "Statoil ASA" та іншими.

Нагадаємо, раніше АМКУ оштрафував "Газпром" за зловживанням монопольним становищем при транзиті через Україну на понад 85 млрд грн.

Перший заступник голови Антимонопольного комітету України Марія Нижник зазначила, що НАК "Нафтогаз України" має право вимагати подвійну компенсацію від "Газпрому" за шкоду, завдану у зв'язку з монопольними порушеннями під час транзиту газу.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація