Усе більше українців переходитимуть на дешевшу курятину. Але і вона здорожчає

Усе більше українців переходитимуть на дешевшу курятину. Але і вона здорожчає

Фото: Гаврилівські курчата / Facebook

Експерти кажуть, що ціни на свинину та курятину можуть зрівнятися.

2018-го в м'ясному раціоні українців майже 50% припаде на птицю. Причиною називають те, що курятина дешевша за свинину та яловичину.

Торік у структурі споживання м’яса українцями частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 раза перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину припадає 37%, на яловичину – лише 14%, на інші види м’яса – 1%. Про це розповіла старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.

У грудні кілограм курятини в середньому коштував 53,91 грн, свинини з кісткою (відруби стегна) – 93 грн, свинини без кістки – 113,46 грн, тазостегнової частини яловичини - 92,18 грн, а яловичини без кістки - 117,77 грн/кг. Відповідно яловичина і свинина були дорожчі за м’ясо курей у тушках в 1,7-2,2 раза. Саме цей ціновий розрив і зумовив збільшення споживання м’яса птиці.

Експерти говорять, що споживання яловичини та свинини може зменшитися. Серед основних причин – тенденції до скорочення поголів’я великої рогатої худоби, часті спалахи вірусу африканської чуми свиней, а також цінові тренди в Україні та низька купівельна спроможність населення.

Тим часом гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко припускає, що вартість курятини може зрівнятися зі свининою та яловичиною

"Куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини – 120 гривень за кілограм", - прогнозує Дорошенко.

Ще одна причина здорожчання курятини – її дефіцит в Україні. Адже вітчизняні виробники все частіше продають свою продукцію за кордон.

Повʼязані теми:

Наступна публікація