Усе про субсидії: як призначають, роблять перерахунки та кому відмовляють

Усе про субсидії: як призначають, роблять перерахунки та кому відмовляють

Фото: УНІАН

Знижки на оплату житлово-комунальних послуг мають 5 мільйонів родин.

В Україні 5 мільйонів родин мають субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Середній розмір компенсації для однієї сім'ї - 600-700 грн. В Україні право на отримання знижки на оплату житлово-комунальних послуг мають близько 6,9 мільйона родин – принаймні, стільки отримували в минулому опалювальному сезоні.

Родини, які ще не оформили субсидію до початку опалювального сезону, але мають на неї право, компенсацію отримають. Гроші відшкодують заднім числом - навіть якщо сім'я подасть документи у листопаді або грудні. Про це в прямому ефірі програми "Сніданок з "1+1" розповів генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

- Що робити тим, хто має право на субсидію, отримав платіжки за газ або тепло без зазначення в них суми знижки?

- На сьогоднішній день уже завершується процедура розрахунку субсидії на опалювальний період, оскільки її право визначається на увесь рік. Але через те, що різні розміри платежів у неопалювальний та опалювальний періоди, розрахунок здійснюється окремо. Тому всі домогосподарства, які зверталися за субсидією протягом неопалювального періоду й станом на початок жовтня в них вона була призначена, на сьогоднішній день відбувається її перерахунок на зимовий період. Інколи трапляються випадки, коли не всі надавачі послуг вчасно надають інформацію, необхідну для перерахунку субсидій. Якщо є ситуація, коли ви розумієте, що субсидія вам призначена, але не знаєте її розміру, ми рекомендуємо сплачувати розмір обов'язкового платежу, який був у попередньому місяці. Тобто, якщо в серпні, вересні була оформлена субсидія і ваш платіж становив 10%, що складало 250-400 гривень, потрібно цю суму заплатити, а субсидія буде розрахована заднім числом і ви отримаєте в наступній платіжці.

- Якось перевірити обов'язкову суму до сплати можна, щоб не чекати ще місяць?

- Теоретично можна. Потрібно зателефонувати до органу соціального захисту населення, який у першу чергу володіє цією інформацією. Але тут існує певна ситуація, коли на сьогоднішній момент близько 160-180 тисяч домогосподарств щотижнево звертаються за новою субсидією. Тому наші органи достатньо завантажені і, звичайно, краще зачекати наступну платіжку. Там обов'язково буде інформація про призначену субсидію.

- А якщо не отримають і в наступній платіжці цього перерахування?

- Тоді однозначно потрібно звернутися, з'ясувати, в чому причина. Якщо субсидія була оформлена в неопалювальний період, у принципі, таких випадків не повинно бути. Але траплятися може все, що завгодно.

Представник Мінсоцполітики Віталій Музиченко відповів на запитання глядачів щодо субсидій

Представник Мінсоцполітики Віталій Музиченко відповів на запитання глядачів щодо субсидій

- Олександра Легостаєва з Києва запитує: "Чоловік та жінка - в офіційному шлюбі. Але він прописаний та живе в іншому місті. Там отримує пенсію. Чому дружина не може отримати субсидію, бо пенсія ії чоловіка, який не прописаний в її квартирі, чомусь враховується при нарахуванні субсидій. Що робити?"

- Незалежно від місця реєстрації проживання доходи членів однієї сім'ї враховуються під час призначення субсидій. У цьому випадку особа має право на субсидію, але до її сукупного доходу також буде враховано доходи чоловіка. Вони мають право зареєструватися в одному місці й отримати субсидію в одному житлі. У разі, якщо вони проживають в окремих місцях, доходи враховуються за цим же принципом.

- Ірина Шавиркіна запитує: "У квартирі прописано три людини (я з дитиною і брат). Брат проживає з сім'єю за кордоном майже 16 років. Не приїжджає і не допомагає. Суто прописка і все. Чи можу я претендувати на субсидію?"

- Оскільки брат зареєстрований, він є членом домогосподарства за цією адресою. Правильний варіант вирішення ситуації – це якщо брат 16 років проживає за кордоном, то він там має бути зареєстрований. Тобто стояти на обліку в консульській установі. Якщо це питання вирішується, решта домогосподарства – жінка й дитина – отримують субсидію без проблем. У разі, якщо вони наполягають, що брат хоче бути зареєстрованим тут і надалі, потрібно декларувати доходи брата, сплачувати ЄСВ (єдиний соціальний внесок) або в Україні, або в тій країні, де він проживає, і також можна отримати субсидію. Але ми прекрасно розуміємо, що брат, напевно, отримує за кордоном достатньо немалі кошти у вигляді заробітної плати. То правильний варіант – це вирішувати питання із правильною реєстрацією всіх членів домогосподарства.

- Алла Лалова запитує: "Отримали субсидію, потім подорожчав газ. У зв'язку з цим, чи буде перераховуватися субсидія? І чи треба звертатися до відділу соцзахисту?"

- Звертатися не потрібно. У разі якщо субсидія вже оформлена до кінця опалювального періоду, тобто до 30 квітня 2019 року, то це є абсолютно чітким критерієм для проведення перерахунку. Тобто за поданням надавачів послуг щодо зміни будь-якого тарифу – газу, електроенергії, води тощо – проводиться перерахунок розміру призначеної субсидії і людина продовжує платити рівно ту ж суму, оскільки вона визначалася за рівнем доходу, а все здорожчання бере на себе субсидія. Тому ми й говоримо про те, що при оформленні субсидії кожне домогосподарство захищене від підвищення тарифів, тому що воно оплачує свою фіксовану частку.

- Якщо людина не встигла оформити субсидію до початку опалювального сезону?

- Ми неодноразово закликали за потреби оформлювати субсидію до початку опалювального періоду, щоб органи соціального захисту населення не були достатньо завантажені. На сьогоднішній день навіть якщо ви за субсидією ще не звернулися, маєте можливість зробити це протягом двох місяців від дати початку опалювального періоду й така субсидія буде призначена від початку опалювального періоду. Усе залежить від того, коли почався опалювальний період у конкретному населеному пункті. Тобто, якщо, припустимо, опалювальний період почався 20 жовтня, то всі, хто звернеться до 20 грудня, отримають її від початку жовтня. Якщо опалювальний період почався від 28 жовтня – відповідно до 28 грудня. Звісно, якщо сім'я звернеться в січні, лютому, березні, то та субсидія буде призначатися вже від місяця звернення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація