В АМКУ розповіли, як стягуватимуть із російського "Газпрому" 172 мільярди гривень штрафних санкцій

В АМКУ розповіли, як стягуватимуть із російського "Газпрому" 172 мільярди гривень штрафних санкцій

Фото: Газпром

Українські суди підтвердили порушення російською компанією антимонопольного законодавства.

Російський "Газпром" повинен сплатити Україні за зловживання монопольним становищем на ринку послуги з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України майже 172 млрд грн. Із них 85 млрд 965 млн – власне штраф, а ще стільки ж – пеня за протермінування сплати штрафу, на що відводилося два місяці. Також суд зобов'язав "Газпром" припинити порушення.

Про це йдеться в повідомленні Антимонопольного комітету України, який був ініціатором судового позову.

Задля стягнення штрафу та пені АМКУ звертатиметься до державної виконавчої служби.

"Разом із тим, комітет розглядає й інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном", – коментують у АМКУ.

Російська сторона неодноразово заявляла, що не визнає цей штраф, а тому сплачувати не буде. Водночас керівник "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що в російської компанії немає жодних активів в Україні, а тому звинуватив Україну в можливій крадіжці російського газу, що транзитом надходить до Європи.

"У нас, крім газу в трубі, немає жодних активів на території України. Якщо питання ставиться саме таким чином, то йдеться про фактичний відбір нашого газу, який призначений для європейських споживачів", – сказав Міллер.

Днями міністр енергетики РФ Олександр Новак розповсюдив інформацію про нібито отримані від Європейської комісії гарантії про нестягнення штрафу, накладеного АМКУ на "Газпром".

АМКУ підкреслює, що "ні в документах, які готувалися та подавалися до суду, ні під час судових слухань, ні жодним іншим чином ніколи не вимагав і не згадував можливого арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється ПАТ "Газпром" магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам".

Нагадаємо, Україна вже рік не купує російський газ. Нещодавно відбулися переговори, але сторони не змогли домовитися про постачання блакитного палива взимку.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація