В НБУ заявили про найнижчу споживчу інфляцію за п'ять років

В НБУ заявили про найнижчу споживчу інфляцію за п'ять років

Фото: УНІАН

На показники інфляції вплинула і діяльність Нацбанку.

Протягом 2018 року українська економіка показала найнижчий рівень споживчої інфляції за останні п'ять років. 

Про це йдеться у "Інфляційному звіті" НБУ.

За даними Нацбанку, споживча інфляція сповільнилася з 13,7% до 9,8%. Розворот тренду зростання інфляції був спричинений жорсткою монетарною політикою НБУ, зокрема підвищенням облікової ставки протягом п'яти разів від жовтня 2017 року.

"Жорсткі монетарні умови були серед головних причин зміцнення обмінного курсу гривні – на 6,8% для НЕОК та 13,2% для РЕОК гривні протягом 2018 року. Також посиленню курсу сприяли високі ціни експортних товарів на зовнішніх ринках упродовж більшої частини року, рекордний урожай зернових та значні обсяги грошових переказів", - йдеться у звіті.

Також серед позитивних чинників, що вплинули на інфляцію, було розширення пропозиції окремих продуктів, а також зниження світових цін на продукти харчування. Зокрема, це посприяло уповільненню зростання цін на сирі продукти. 

У звіті зазначається, що 2020 року споживча інфляція може повернутися до верхньої позначки цільового діапазону - 5%. До кінця 2019 року вона складатиме, за прогнозами, 6,3%. Протягом 2020-2021 року очікується зниження до 4%. 

Що стосується базової інфляції, то вона протягом року зменшилася з 9,5% до 8,7%, зокрема завдяки зниженню інфляційних очікувань аналітиків та підприємств, а також стабільній ситуації на валютному ринку. Небазова інфляція знизилася з 19,4% до 10,7%. Це відбулося передусім завдяки суттєвому зменшенню темпів зростання цін на сирі продукти харчування.

Нагадаємо, в Україні 2019 року очікується зростання реальних зарплат на 7%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація