В окупованому Криму готують оскарження стосовно повернення "скіфського золота" Україні

В окупованому Криму готують оскарження стосовно повернення "скіфського золота" Україні

Фото: flickr.com

14 грудня 2016 року Нідерланди вирішили повернули "скіфське золото" Україні.

Музеї окупованого Росією Криму розпочали підготовку апеляції щодо рішення окружного суду Амстердама передати колекцію "скіфського золота" Києву.

Про це повідомляють РИА Новости із посиланням на директора кримського Центрального музею Тавриди Андрія Мальгіна.

За його словами, процес підготовки апеляції вже розпочато.

Підготовкою апеляції займаються безпосередньо адвокати, що представляють інтереси кримських музеїв у суді.

Нагадаємо, у грудні 2016 року окружний суд Амстердама вирішив повернути Україні колекцію експонатів кримських музеїв, відому як "скіфське золото". Артефакти на виставку вивозили із українських музеїв, що розташовані в Криму, а повертати їх вимагали музеї, підпорядковані окупаційній російській владі. Скарби належать не конкретним музеям, а музейному фонду України, однак повернути їх без суду нідерландська сторона відмовлялася. Виставка в Нідерландах відкрилася в лютому 2014-го, за місяць до початку російської окупації та анексії Криму. Серед експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, коштовне каміння та мечі стародавніх греків та скіфів. Вартість колекції оцінюється в 1,5 млн доларів.

Після рішення суду музеї окупованого Криму заявили, що будуть його оскаржувати. "Рішення передати Україні набуває чинності після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляція буде подана", - розповіла адвокат, що захищає інтереси кримських музеїв в цьому процесі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація