В Росії готуватимуться до "найгіршого сценарію" через різкий обвал цін на нафту

В Росії готуватимуться до "найгіршого сценарію" через різкий обвал цін на нафту

В погіршенні економіки РФ Медведєв також звинуватив неблагополучний "зовнішній фон" / Фото: Reuters

Про це заявив Медведєв на сесії "Росія - погляд у майбутнє" Гайдарівського форуму.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв на Гайдарівському форумі РФ заявив, що подальше падіння цін на нафту призведе до неодмінного перегляду бюджетних параметрів країни, але все ж потрібно готуватися до "найгіршого сценарію". Про це повідомляє РБК.

За умови, якщо ціни на нафту й надалі будуть знижуватися, то, відповідно, параметри бюджету РФ, розраховані на вартість $ 50 за барель, будуть вимагати уточнення. Про це Медведєв заявив на сесії "Росія - погляд у майбутнє" Гайдарівського форуму, зазначивши, що потрібно готуватися до "гіршого сценарію", як це роблять інші країни. 

Водночас він не уточнив, як може виглядати цей самий "найгірший сценарій". Але, як повідомляє РБК, посилаючись на власне джерело в фінансово-економічному блоці уряду, зараз розглядається два варіанти "стресового" бюджету: за $ 40 и за $ 25/бар. Перший варіант вважається базовим. За другого, негативного, виникає ризик вийти за межі бюджетного дефіциту в 3% ВВП, закладеного в чинний бюджет Росії. Також не виключається те, що Мінфін повернеться до ідеї перегляду формули ПВКК, щоб забрати в нафтовиків частину доходів, які вони отримали за рахунок девальвації рубля.

Бюджет РФ на 2016 рік розрахований, виходячи з середньорічної ціни на російську нафту Urals $ 50/бар., та зараз Urals коштує близько $ 30. Світові ціни на нафту з початку року знизилися приблизно на 15% і зараз балансують в районі $ 30-32/бар.



Наразі бюджет Росії передбачає ріст економіки на 0,7%, але цього місяця Мінекономрозвитку має підготувати більш точний прогноз, в якому динаміка ВВП буде переглянута, очевидно, в гірший бік.

На цьому ж форумі міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявив, що ціни на нафту скоріше за все продовжать падати, а міністр економічного розвитку додав, що період низьких цін може розтягнутися на роки або й десятиліття.

Медведєв у своєму виступі додав, що неблагополучний "зовнішній фон" також негативно впливає на економіку Росії - "очевидний дефіцит джерел економічного зростання і експортних доходів, окрім сировинного сектору". Зросла бідність та постраждав "середній клас". Він наголосив, що колишня модель отримання прибутку від продажу нафтопродуктів більше не працює, але додав, що і в цьому є свої плюси - деякі галузі економіки збільшили свою ефективність і Росія "припинила хворіти на "голландську хворобу"". Він додав, що в Росії спостерігається поступовий зсув структури бюджету в бік несировинних доходів, зростає несировинний експорт. За словами Глави уряду РФ, головним фактором у створенні нової моделі економічного росту в країні є саме "стимулювання інвестицій". 

Нагадаємо, що російський Сбербанк підготувався до обвалу ціни на нафту до 25 доларів за барель. Про це повідомив його глава Герман Греф.

12 січня ціна нафти Brent впала нижче $ 31.

Раніше повідомлялося, що Morgan Stanley прогнозує обвал цін на нафту ще на 25%В Morgan Stanley зазначили, що нафта по $ 20 можлива. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація