В Україні аномально дорожчають помідори. Що кажуть експерти

В Україні аномально дорожчають помідори. Що кажуть експерти

Фото: Unsplash

Експерти зазначають, що помідори дорожчають через погодні умови.

В Україні аномально дорожчає найпопулярніший салатний інгредієнт - помідор. Буквально за два останніх тижні ціни в середньому збільшились на 10-15 гривень, розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1".

Про зростання цін кажуть і продавці, а ще зазначають, помідори в цьому році дорожчі ніж були минулоріч. "Люди найчастіше купують те, що дешевше. Польові херсонські сливки. Ось, перший ящик по 20 грн", - розповідає продавчиня Валентина.

Та експерти констатують, поки в Україні погода не покращиться, помідори не подешевшають. Але і зростання ціни не буде, бо тоді українську городину почне витісняти імпортна продукція.

"На сьогодні в тій самій Польщі, у наших сусідів, кілограм помідорів для салату коштує десь порядку 28–29 гривень за кілограм. Власне вартість польського помідору плюс його привезення в Україну і є верхньою межею подорожчання. Тобто, маємо розуміти, якщо раптом український помідор хтось захоче продавати по 80 грн, то їх ніхто не продасть, тому що миттєво поїде імпорт з Польщі", - повідомив експерт економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Таку різницю в ціні на польські та українські помідори експерти пояснюють тим, що в сусідній країні їх вирощують в парниках, а збирають декілька разів за сезон, і погода на збір і якість врожаю не впливає.

А ще радять, якщо плануєте закупати томати для консервації – почекайте теплої погоди, яка б протрималась кілька тижнів. Саме тоді ціни мають зменшитись.   

Нагадаємо, 14 липня повідомлялося, що де в Україні найдорожчі помідори та коли подешевшають огірки.

Чому в Україні здорожчали помідори

Чому в Україні здорожчали помідори

Повʼязані теми:

Наступна публікація