В Україні фізособу можуть визнати банкрутом. Подробиці нового закону

В Україні фізособу можуть визнати банкрутом. Подробиці нового закону

Фото: УНІАН

Парламент ухвалив Кодекс України за процедурою банкрутства.

Відтепер фізичну особу можуть визнати або ж вона сама може себе оголосити банкрутом. Це передбачено Кодексом України за процедурою банкрутства, який у цілому 237 голосами ухвалила Верховна Рада.

Документ передбачає підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів та судових рішень, врегулювання відносин щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку держави. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Кодекс детально описує механізм визнання фізособи банкрутом, а також відновлення платоспроможності боржника. Зокрема, врегульовуються відносини щодо відновлення платоспроможності фізосіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку держави.

"В ринковій економіці трапляються ситуації, коли особа опиняється у скрутному становищі не за її провини. Тимчасові фінансові труднощі у кожного громадянина можуть статись через втрату роботи, розлучення і необхідність забезпечення матеріальної допомоги дітям, втрату родичів чи годувальників і, нарешті, своє здоров’я. Як наслідок людина втрачає можливість продовжувати займатись своєю звичайною професійною діяльністю. Крім того, циклічний розвиток ринкової економіки передбачає як підйом виробництва, так і падіння, що іноді прямо впливає на особистий і сімейний бюджети", - ідеться в пояснювальній записці.

Такій фізособі (яка не є підприємцем) можуть реструктуризувати борги чи взагалі їх списати.

У парламенті переконані, що зміни в частині реформування корпоративного банкрутства мають антикорупційну спрямованість і передбачають низку прогресивних змін, які повинні забезпечити підвищення рівня виконання контрактів і поліпшення інвестиційної привабливості України.

"За оцінками експертів, ухвалення цих змін дасть Україні змогу суттєво підвищити ефективність процедур банкрутства і піднятися в рейтингу Doing Business на 81 пункт за компонентом (із 149-го на 68 місце) і на дев'ять позицій у загальному рейтингу. Для порівняння: за останні три роки Україна змогла сукупно піднятися лише на сім позицій в загальному рейтингу Doing Business", - говориться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, проект Кодексу України з процедури банкрутства Верховна Рада ухвалила в першому читанні півроку тому, 20 березня.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація