В Україні хочуть "легалізувати" електронні квитанції за комуналку й зробити платежі безпечнішими

В Україні хочуть "легалізувати" електронні квитанції за комуналку й зробити платежі безпечнішими

Фото: Firestock

Постійно зростає кількість людей, які здійснюють платежі онлайн.

У парламенті зареєстрували законопроект про оплату комунальних послуг онлайн. За нього нардепи голосуватимуть найближчими місяцями, але українці вже перелякані: чи зникнуть паперові платіжки, що робити, коли немає Інтернету? А дехто взагалі, вже сплачує за електронними квитанціями й не розуміють, навіщо ухвалювати закон.

Паперові рахунки нікуди не зникнуть. Із запровадженням електронних квитанцій їхній паперовий варіант залишиться. А розрахунки в Мережі стануть безпечнішими. Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Олег з Києва вже кілька місяців сплачує комунальні рахунки виключно через Інтернет:

"Ти просто заходиш, вводиш певну інформацію і сплачуєш таким чином просто на сайті".

Квитанції за таку сплату отримує на електронну пошту. В них - жодних боргів. На відміну від квитанцій паперових.

"Щодо деяких з компаній, щодо деяких з послуг усе виглядає так, ніби вони не отримали твоїх рахунків. Хоча всі рахунки в мене в Інтернеті є. Можу показати - все на моїй пошті", - говорить чоловік.

На сьогодні, за версією паперових квитанцій, Олег має купу боргів. Хоча по факту - сплатив все до копійки.

"Вони нарахували мені борг за попередні місяці - 1062 гривні. Плюс до того те, що я маю зараз, те, що я природним чином спожив - 1180 гривень. Це тільки холодна і гаряча вода. Звідки взялися ці цифри, я так само поняття не маю", - каже Олег.

Тож тепер він має витратити безліч часу в довжелезних чергах, аби довести, що все сплатив.

Олег - не єдиний, хто платить онлайн. І не єдиний, хто має схожі проблеми.

Новий законопроект здебільшого стосується електронних платіжних систем - зробить безготівкові розрахунки більш безпечними. Можна буде платити електронними грошима. Є там і пункт щодо електронних квитанцій. Планується розробити єдину програму для сплати комунальних рахунків онлайн замість нинішньої системи посередників. Це і має вирішити проблему виникнення неіснуючих боргів.

Ухвалити законопроект вцілому його автори хочуть наступної сесії. Проте чи вийде? Адже подібний законопроект уже розглядали – тоді сказали, що, мовляв, не цікаво, бо доступ до оплати онлайн мали лише 5% населення України. Але нині ситуація змінилася і 47% людей, які використовують банківську картку для розрахунків у Мережі, сплачують за комуналку онлайн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація