В Україні хочуть легалізувати криптовалюти, а нардепи вже заробляють на біткоїнах мільйони доларів

В Україні хочуть легалізувати криптовалюти, а нардепи вже заробляють на біткоїнах мільйони доларів

Фото: Reuters

Міністр фінансів наголошує, що криптовалюта не заборонена в Україні.

Українська мова може поповнитися словами, досі зрозумілими лише програмістам, - біткоїн, майнер та криптовалюта. У Верховній Раді всерйоз розглядають можливість легалізації цифрових грошей.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

У світі за біткоїни вже купують квартири, ходять у кіно та снідають у кафе. Тема криптовалют усе частіше на вустах українців. Заробляють їх завдяки майнінгу. Майнінг з англійської – видобування корисних копалин. А як видобувати віртуальні гроші в Інтернеті, пояснив програміст Денис Князєв. Цифрову валюту можна отримати за вирішення в Мережі складних математичних задач. І при цьому сидіти за комп’ютером не треба. Необхідне лише спеціальне обладнання. Називають його «Фермою».

"Шахтарі добувають золото в шахтах, так, відповідно, і майнери добувають криптовалюту. У кого крутіший комп'ютер, той більше отримує. Плюс-мінус десь тисячу доларів на місяць виходить", - говорить програміст.

Найбільше в Мережі полюють на біткоїн. Найпопулярніша віртуальна грошова одиниця, що має цілком справжню ціну. Один біткоїн зараз коштує близько 5,5 тисячі доларів. Власники таких монет через банк конвертують їх у реальні гроші. До слова, Україна увійшла в топ-10 за кількістю видобувачів криптовалюти. І попри її неофіційний статус, вітчизняні програмісти активно торгують біткоїнами на спеціальних біржах в Інтернеті.

Думки ж експертів щодо обігу віртуальних грошей розділилися.

"Це грошовий сурогат, який може замінити кошти в майбутньому. Але навряд чи ми підемо цим шляхом, тому що навіть Національний банк визначає, що немає підстав і гарантій того, що за цією валютою щось стоїть", - говорить начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко.

"Відмовлятися від криптовалюти ми не можемо. Ті, хто займаються майнінгом, привносять до країни своїми операціями мільйони. Але воно все одно не врегульовано. Потрібен регулятор", - каже провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Олена Борзенко.

Тим часом міністр фінансів Олександр Данилюк констатував, що хоча в Україні статус криптовалюти не визначений законодавством, проте сама криптовалюта не заборонена.

"Питання фінансових технологій стало одним з ключових на зустрічах під час щорічних зборів Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні. Це не проблема, з якою треба боротися, але це виклик для традиційних ринків та регуляторів. Криптовалюта та що з нею робити, як регулювати або не регулювати - цьому був навіть присвячений окремий великий захід, організований МВФ. В Україні ми також зараз разом з НБУ та іншими регуляторами фінансового ринку із залученням експертів працюємо над тим, щоб краще дослідити природу криптовалют та сформувати позицію стосовно відповідного регулювання в Україні. Є багато відкритих питань і в Україні статус криптовалюти не визначений законом, але це не означає, що криптовалюта заборонена. Україна має стежити за світовими трендами та не втрачати шанс для використання нових технологій та іновацій в финансовому секторі", - написав у Facebook міністр фінансів Олександр Данилюк.

Раніше в Національному банку України заявляли, що біткоїн (криптовалюта) не підпадає під визначення валюти, але при цьому майнінг (виготовлення криптовалюти) не є порушенням законодавства. Про це пише УНІАН. У той же час НБУ попередив про ризики використання криптовалюти, оскільки її статус не визначений законодавчо, і регулятори не несуть відповідальності за можливі ризики і втрати, пов'язані з використанням віртуальних валют у розрахункових операціях.

Контролювати нову валюту має Нацбанк – переконані автори законопроекту щодо легалізації криптовалют. Народні депутати пропонують узаконити біткоїн, ефіріум та ще близько восьми сотень найменувань віртуальних грошей. За маніпуляції із криптовалютою на біржі пропонують збирати податок до держказни.

До речі, серед самих законодавців також є власники цифрових грошей. Згідно з деклараціями за минулий рік, найбільше біткоїнів має народний депутат Олександр Урбанський – 5328, а це становить майже 30 мільйонів доларів. Другим у рейтингу став нардеп Дмитро Голубов. На його рахунку - 4376 біткоїнів, тобто трохи більше 24 мільйонів доларів. Дмитро Білоцерковець задекларував 398 цифрових монет, придбаних ще чотири роки тому. Відтоді їхня вартість зросла до 2 мільйонів 192 тисяч доларів.

Тож, доки депутати вагаються, чи давати зелене світло цифровій валюті, а економісти перевіряють, чи не є біткоїни черговою мильною бульбашкою, в школах Швейцарії учням проводять спеціальні курси із вивчення криптовалют. А в Японії взагалі не лише визнали біткоїн прогресивною валютою, а вже активно використовують його у повсякденному житті - магазинах, кав’ярнях, кіно.

Нагадаємо, віртуальна валюта біткоїн є однією з найпопулярніших альтернатив традиційним валютам, яку часто називають криптовалютою або віртуальною валютою. Біткоїн можуть використовувати для оплати товарів або послуг у продавців, готових їх приймати. Валюта не має єдиного емісійного центру, і її випуск може бути проведений випадковим чином будь-яким клієнтом системи за допомогою використання обчислювальних потужностей електронного обладнання для підтримки роботи системи.

На сьогодні в світі існує понад 1,1 тисячі криптовалют, загальна капіталізація цього ринку - 133 млрд доларів.

У Києві з'явилися термінали для купівлі криптовалюти

У Києві з'явилися термінали для купівлі криптовалюти

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація