В Україні хочуть відновити раптові перевірки бізнесу

В Україні хочуть відновити раптові перевірки бізнесу

Фото: pixabay.com

Скасувати норму про попередження про перевірку запропонував уряд.

На бізнес знову чекають можливі раптові перевірки. Зокрема, без попередження зможуть приходити працівники Державної служби з питань праці.

Відповідну норму Кабмін пропонує затвердити законодавчо й передав до парламенту відповідний законопроект, пише "Економічна правда".

У пояснювальній записці до документа зазначається, що в результаті змін до закону "Про основні принципи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 3 листопада 2016 року органи контролю втратили право безперешкодної інспекції підприємств. Натомість їх зобов'язали завчасно попереджати про відвідування підприємств і проводити інспекцію у присутності керівництва підприємства. Узаконення обмежень під час проведення перевірок у сфері дотримання законодавства з питань праці не дозволяє належним чином і вчасно забезпечувати такі права. Тож норму пропонують змінити задля відновлення повноцінного державного нагляду, у тому числі гірського, і контролю за дотриманням законодавства про працю, зайнятість населення, охорони праці, гігієни праці.

Наголошується, що ефективність нагляду Держпраці може бути забезпечено його раптовістю, можливістю у разі загрози здоров'ю або життю людини зупинити виконання робіт, експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.

Зазначимо, 1 грудня 2017 року президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування", який обмежує тиск правоохоронців на бізнес.

Нагадаємо, мораторій на проведення перевірок бізнесу вперше був оголошений наприкінці 2014 року. Він діє і донині.

Повʼязані теми:

Наступна публікація