В Україні кілька років діє "державна" рейдерська схема, за якою відібрати майно можуть в будь-кого

В Україні кілька років діє "державна" рейдерська схема, за якою відібрати майно можуть в будь-кого

Фото: ТСН.ua

Щоб навести лад в реєстрації, не потрібно навіть вносити зміни в закони.

Покінчити з рейдерством в Україні пообіцяв президент. За останні роки більше трьох тисяч об'єктів змінили власників через "чорних реєстраторів" та дірки в реєстрах. Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо протидії рейдерству, в його офісі готують низку заходів, які мають не дати так легко змінювати власників нерухомості та бізнесу.

ТСН провела власне розслідування - про головних помічників рейдерів, які можуть за лічені хвилини поміняти власників у бізнес-об'єктах на мільярди, чи у вашій квартирі, доки ви спите.

ЛЮДИ В ЧОРНОМУ

Їх – близько сотні. Це – представники нових власників. Або тітушки. Або рейдери. Вони вночі намагаються реалізувати право на власність, або, за словами старих власників, - захопити житловий комплекс "Чайка" під Києвом. За неофіційними оцінками, комплекс коштує 250 мільйонів гривень. Сьогодні тут мешкає 30 тисяч людей. Але фактично це – готовий майданчик для створення 300-тисячного міста.

До кровопролиття і повномасштабних бойових дій не вистачило кількох хвилин. Атаку вдалося зупинити, лише коли приїхав поліцейський спецназ. Рейдери тимчасово пішли. Але чому весь цей жах став можливим? Ми починаємо збирати шматки інформації та малювати злочинну схему, яка тисячі бізнесменів зробила ледь не жебраками.

Насправді, коли на об'єкт заходить силова група, – це вже наслідки захоплення. Сам процес відбувається в невиразних кімнатках. Звичайний офіс – столи, комп'ютери. От тільки кожен рух мишкою – на вагу золота. Адже тут вносять зміни в державні електронні реєстри. 10-15 хвилин – і підприємство чи об'єкт нерухомості міняють свого власника. Таке в Україні стається кілька разів на день.

Власник захопленого об'єкту Олексій Кулагін розповідає, вночі дзвонив особисто голові Національної поліції. Кіберполіція швидко вийшла на слід осіб, які вносили неправдиві відомості в державний реєстр.

"Встановили ми IP-адреси, звідки був вхід, звідки все відбувалось. Знаємо, що 4 особи входять у цю групу", - зазначив начальник поліції Київської області Андрій Нєбітов.

Очевидно, що одна із осіб, яких відмовляється називати очільник поліції, – це Олександр Прошкін. Він буде одною з ключових фігур розслідування.

Кожен реєстратор має особистий електронний ключ для входу в реєстри. В реєстрі юридичних осіб вказано, що перереєстрацію комплексу "Чайка" було здійснено саме з ключа реєстратора Прошкіна.

"З ключа цього реєстратора, його звати Прошкін, було здійснено дуже багато сумнівних реєстраційних дій. Було заволодіння дуже багатьма активами", - говорить журналістка-розслідувачка Аліна Стрижак.

ЯК ЗАГУБИЛИ РЕЄСТР

До 2016 року реєстрацією нерухомості та бізнесу займалася державна реєстраційна служба. Але Міністерство юстиції почало реформу. Держслужбу розпускають, передавши повноваження вносити зміни комунальним підприємствам, створеним при місцевих органах влади. Ці підприємства дотепер отримують акредитацію Мін'юсту та спрямовують власних співробітників на триденні курси із роботи з реєстрами.

Три дні і все – ти отримуєш ключ і стаєш комунальним реєстратором. Вдумайтеся, нотаріусам для отримання таких прав потрібно роками здобувати освіту, кваліфікацію та досвід. А комунальні реєстратори все це отримують за три дні. Більше того, для роботи з реєстром юросіб їм не потрібно навіть мати юридичну освіту.

Перша хвиля рейдерства почалася 2016-го. Як кажуть експерти, вона була пов'язана саме з появою псевдокомунальників. Журналістка Аліна Стрижак давно розслідує діяльність цих установ.

"Комунальні підприємства, які покликані дійсно реєструвати, – їх можна порахувати на пальцях. Думаю, що комунальні підприємства і були створені для того, щоб полегшити життя в плані відбирання активів", - каже Аліна Стрижак.

Співробітники комунальних реєстраційних підприємств створили схему захоплення нерухомості та бізнесу

Співробітники комунальних реєстраційних підприємств створили схему захоплення нерухомості та бізнесу

ПРИВИДИ

Саме на одному з таких КП і працює реєстратор Олександр Прошкін. За документами, воно розташоване в столиці на вулиці Електриків, 16-Г. Проте як виявилося, будинку 16 з літерою Г тут просто не існує в природі. "Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу" був створений органом самоврядування села Черемошна в липні минулого року. Цікаво, що сам цей орган місцевого самоврядування з'явився в реєстрах за кілька днів до появи комунального підприємства. Реєструвала як створення місцевого органу, так і його КП ще одна комунальна контора з Одеської області.

140 кілометрів від Києва, кордон Чорнобильської зони відчуження. Село Радинка, на 18-й сесії якого ухвалювалися рішення про створення цікавого нам ОСГ, демонструє нам зруйнований будинок культури та стійку цікавість до лісозаготівель. Голови в сільраді немає – поїхала в Іванків.

Та інтерв'ю з головою ми все ж записали. І це інтерв'ю виявлилося напрочуд цікавим.

"Якби ви знали, як мене задовбала ця Черемошна. Хай мене Бог милує! Я поліції все пояснила. Ми не є засновниками цього колективу. Ніяких рішень, щоб створити це комунальне підприємство, ми не давали. В мене зараз сесії проходять 7-го скликання. А рішення було прийнято сесією 18-го скликання. Ми ніякого відношення до цього не маємо", - стверджує сільська голова.

Очевидно, що рішення сільради підробили. Ще 10 кілометрів лісовими дорогами – і ми знаходимо саму Черемошну. Це не село, а крихітний хутір на 15 будинків, в частині яких давно ніхто не живе. І тут - бінго. Ми знаходимо будинок, в якому повинно сидіти місцеве самоврядування. І де, за ідеєю, мав би перебувати сам Олександр Прошкін та решта реєстраторів комунального підприємства. Але тут – лише руїна, газети за 1992 рік та церковні календарі.

У цій глибокій глушині немає нічого. Немає органу самоорганізації населення. Адже самого населення тут теж майже немає. Неіснуюча організація, нібито створена в будинку-руїні, зареєструвала неіснуюче комунальне підприємство. І цей юридичний фантом може з легкістю за кілька хвилин перереєструвати на нового власника все, що завгодно.

Більшість комунальних реєстраційних підприємств створюються за цією ж схемою - при сільських чи селищних радах – але мають офіси в центрі та великих міст. Так само, як офіс комунального підприємства "Правочин", куди ми зараз їдемо. Ця установа була створена рішенням Мартинівської сільської ради Путинського району Житомирської області. І при цьому створений в глибинці "Правочин" розташований на Хрещатику – по сусідству з новоутвореним антикорупційним судом. Саме сюди електронний слід привів поліцейських, що шукали реєстратора Прошкіна, з ключа якого перереєстровували ЖК "Чайка".

"Він переходить з одного підприємства на інше, як нормальний фунт. За той час, як він переписав моє підприємство, він двічі змінив офіс. Змінив трьох інтернет-провайдерів. Змінив 10 IP-адрес. Тобто це людина, яка заточена під нелегальну незаконну діяльність", - говорить власник ЖК "Чайка" Олексій Кулагін.

Під час обшуків поліція знайшла 8 ключів доступу до реєстру. Один із них дійсно належав реєстратору Олександру Прошкіну. Утім реєстрацію здійснював зовсім не він. Все робив, як твердить поліція, Віталій Романчук. Він колишній керівник комунального підприємства "Правочин". Свідки заявляють, що комп'ютер, з якого вчинялися злочинні дії, належав саме Романчуку. Згодом його відпустять під заставу у більш ніж 700 тисяч гривень.

"З інсайдерської інформації щодо мене, за кожну скоєну проти мене дію - а їх було 6 - цей реєстратор брав по 50 тисяч доларів. Тобто за те, щоб переписали майно двох моїх компаній, він взяв 300 тисяч доларів. Для нього застава в 30 тисяч доларів - ніщо. І у нього не одна флешка була, а десяток", - каже власник ЖК "Чайка" Олексій Кулагін.

ВСІ... В КОМІСІЮ

Віталій Романчук – перший працівник КП, затриманий поліцією за 3 роки рейдерських атак на бізнес, що були здійснені різними комунальними реєстраторами. Як правило, ошукані бізнесмени змушені скаржитися на реєстраторів в спеціальну комісію, створену при Міністерстві юстиції. Ця комісія розглядає дії реєстратора та при ознаках порушень позбавляє його повноважень – на кілька місяців або назавжди. Цікава деталь: колишню членкиню цієї комісії Алісу Оскірко та її заступницю Тетяну Даценко влітку минулого року взяли на хабарі в 200 тисяч гривень співробітники Генеральної прокуратури.

Слідство дійшло висновку, що Оскірко та Доценко протягом кількох місяців вимагали по 200 тисяч гривень з комунального реєстраційного підприємства – половину їхнього місячного заробітку. Під час обшуку в кабінетах знайшли не лише гроші, а й печатки інших реєстраційних комунальних підприємств.Та найголовніше - реєстратори платили чиновницям за те, що комісія не помічатиме незаконні дії їхнього комунального підприємства.

"Такі суми ця дівчина не могла просити просто так. Просто для себе. Як вони розподілялися?", - говорить журналістка-розслідувачка Аліна Стрижак.

У цій же справі про хабарі поліція обшукувала житло колишнього заступника міністра юстиції Павла Мороза. Адвокат організації "Бізнес-варта" Андрій Наход розповідає, що є інформація про інші факти вимагання грошей за "кришування" незаконної діяльності комунальних реєстраторів.

"Проблема системна. У всіх комунальних підприємств вимагаються кошти. Від їхньої діяльності. В когось одну суму, в когось іншу. Або ж вимагають вчиняти в місяць певну кількість відверто незаконних реєстраційних дій", - каже адвокат Андрій Наход.

Новий голова антирейдерської комісії – колишній поліцейський, що прийшов на посаду лише місяць тому.

"В ухваленні рішень поки що мені вдається бути достатньо принциповим", - запевняє голова комісії Владислав Власюк.

6 червня антирейдерська комісія вирішила позбавити акредитації реєстратора Олександра Прошкіна. Сам ключ Прошкіна знайшли лише під час обшуку 24 червня.

"Після закриття ключів 6 червня за цією флешкою цього реєстратора кожен день відбувалося по 5-6 реєстраційних дій", - розповідає власник ЖК "Чайка" Олексій Кулагін.

Тобто рішення комісії – ще не гарантія того, що ключ перестав працювати. Щоб зрозуміти, як це могло статися, їдемо в державне підприємство НАІС. Тут керують усіма реєстрами Мін'юсту. Тут же – відключають неблагонадійних реєстраторів.

І тут цікава деталь – нотаріуси скаржаться, що їм доступ до реєстру блокують протягом півгодини після рішення комісії. У випадку Прошкіна від рішення до заморозки ключа минуло 12 діб.

"19 червня йому ліквідували акредитацію", - говорить голова державного підприємства "НАІС" Станіслав Лур'є.

Протягом всіх цих днів ключ Прошкіна щось активно реєстрував. Що саме – поки що таємниця слідства. В "НАІСі" розводять руками – вони мають справу лише з наслідками рішень Мін'юсту. Та з цими ключами – взагалі цікава історія.

У спеціальній залі акредитовані особи отримують електронний ключ. Це флешка зі спеціальним процесором, захищена від копіювання, для активації якої потрібен особистий пароль. Такі ключі всі реєстратори повинні отримувати особисто. Реєстратор Прошкін також мав особисто проходити навчання в НАІСі та отримувати такий ключ. Згідно із записами підприємства, Олександр Прошкін з'явився, показав паспорт та пройшов триденне навчання минулого літа. Утім журналіст Влад Сидоренко, якому особисто вдалося поспілкуватися з Прошкіним, розповідає, що ніяке навчання той не відвідував. А просто продав свій український паспорт. Бо живе пан комунальний реєстратор – в передмісті окупованомого Луганська.

"Він повністю асоціальний тип. Продав свій паспорт за 200 доларів. Він сказав, що ні до чого він не причетний", - каже журналіст Влад Сидоренко.

За даними правоохоронців, Прошкін дійсно перебуває на непідконтрольних територіях і з 28 грудня минулого року не перетинав лінію розмежування.

На антирейдерському форумі подібні факти – чи не в кожного з гостей. Тут кажуть, без відома Міністерства юстиції ця схема не працювала би і тижня.

"Міністерство юстиції не могло не бачити, до чого це все призведе. Дуже довго ці схеми працювали. Люди на цьому заробляли гроші. І сказати про те, що хтось цього не знає і що це не схема – це нереально", - каже адвокат Андрій Наход.

У Міністерстві юстиції погоджуються, на комунальних злочинцях хтось космічно заробляє. Проте власну причетність відкидають. Більше того, тут зовсім не проти позбутися реєстраційної схеми.

"Уже рік Міністерство юстиції займає позицію, що комунальні підприємства – це зло. Їх треба скасувати. Із 1 січня ми влаштували обов'язковий іспит - тільки людина і комп'ютер. Для всіх реєстраторів, які отримують ключі вперше", - зазначила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова.

Як кажуть юристи, для того, щоб навести лад в реєстрації, не потрібно навіть вносити зміни в закони. Достатньо ухвалити постанову уряду – і цей пласт рейдерства зникне. Натомість вже в липні, після багаточисельних розмов про скасування реєстрації Олександра Прошкіна в реєстрах, скарги на його дії продовжують розглядатися антирейдерською комісією. Бо ключів, які були зареєстровані на його ім'я, за неофіційною інформацією, було аж 5. Тож не виключено, що завтра з якогось із них хтось продовжить переписувати на нових власників ваші заводи, поля, будинки чи квартири. І цьому потрібно покласти край.

Станіслав Ясинський

Повʼязані теми:

Наступна публікація