В Україні можуть здорожчати ґаджети: чому і коли очікувати на зростання цін

В Україні можуть здорожчати ґаджети: чому і коли очікувати на зростання цін

Фото: unsplash.com

Уряд дозволив стягувати збір з імпортерів техніки.

Ґаджети, телефони, планшети, ноутбуки можуть скоро здорожчати від 0,5% до 5%. Мінекономіки дозволило двом приватним організаціям стягувати збори з імпортерів із кожного проданого смартфона, планшета, телевізора та навіть офісного паперу чи принтера. 

Хто і за що буде платити і коли здорожчають телефони з планшетами — у сюжеті Сніданку з 1+1.

Логіка ось в чому: усі ми з цих гаджетів споживаємо контент. Часто робимо це безкоштовно, що називають піратством, від якого й страждають автори контенту. Для того, щоб їх винагородити, цю винагороду мають включити у вартість гаджету. Схема непроста, але саме так це пояснюють в Мінекономіки.

"Україна належить до когорти країн піратів. За використання нелегального контенту, за поганий захист інтелектуальної власності. Ми ж хочемо, щоб в Україні були нормальний, адекватний ринок роялті", - пояснив заступник міністра економіки 

Такими правилами уряд і парламент намагається цей ринок запустити. От тільки про те, за що стягувати збір і в якій кількості, мають визначити вже самі учасники ринку. "Наше завдання єдине – ми хочемо створити ринок. Щоб воно працювало на ринкових механізмах без будь-якого втручання держави", - каже Дмитро Романович. 

У цьому випадку домовитись мають імпортери електроніки з правовласниками контенту. Якщо перша категорія зрозуміла, то друга викликає запитання. Стягувати авторський збір дозволено двом організаціям. Українському музичному альянсу – з електроніки. Всеукраїнському агентству авторських прав - за папір і копіювальну техніку як противагу скачаним і роздрукованим піратським книжкам.

Податок на контент: гаджети для українців можуть зрости у ціні

Податок на контент: гаджети для українців можуть зрости у ціні

Платити змушені будуть офіційні імпортери, які ввозять цю техніку в країну та платять митні збори під час перетину кордону. Їхні інтереси представляє Європейська бізнес-асоціація, де з такими правилами не погоджуються. "Вся ця система давно морально застаріла. Щоб брати гроші з громадян, виробників. Це не до кінця справедливо", - наголошує менеджерка комітету побутової електротехніки Європейської бізнес-асоціації Вікторія Куликова. 

Там вважають, музиканти можуть заробляти напряму через підписки, стрімінгові сервіси, але не вкладаючи роялті у вартість гаджетів. "Ці тарифи вони не є економічно обгрунтованими, вони взагалі можуть знищити ринок легальний", - наголосила Вікторія Куликова.

Як такі правила можуть завдати шкоди українському ринку, прогнозує економіст Григорій Кукуруза: "Ринок тіньового сегменту наразі не менше точно 20-30%. За деякими сегментами навіть переходить за 50%. Якщо ми ще піднімемо на три, на п’ять відсотків ціни для офіційного дилера, то ще більше людей почнуть купувати побутову електроніку на нелегальних майданчиках. За рахунок фактично підтримки Мінекономіки перенаправляємо частину ринку побутової електроніки на тіньовий сегмент".

Це так звані сірі гаджети, з яких не платять податки. Крім того, покупці стають менш захищеними – купують не гарантійні та не сертифіковані товари. "Інтелектуальні права потрібно захищати. Потрібно їх розвивати. Але це точно має робитися не за рахунок іншого приватного бізнесу", - каже економіст.  

Він певен, так держава просто перекладе проблему захисту авторських прав на інший приватний бізнес. "Уявіть, якби імпортерів усіх автомобілів заставили платити збір за нелегальні АЗС, які, наприклад, недоплачують якісь податки. Це виглядає так само абсурдно", - наголосив Григорій Кукуруза. 

Коли ж почнуть стягувати збір і коли подорожчає електроніка, поки невідомо. Щодо принтерів і паперу йдуть переговори, а щодо іншої електроніки вони ще й не починалися.

Повʼязані теми:

Наступна публікація