В Україні назвали точний розмір платежу "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу

В Україні назвали точний розмір платежу "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу

Фото: Associated Press

Небажання виконувати рішення своєчасно коштувало Росії майже 350 млн доларів.

Російська компанія "Газпром" 29 грудня 2019 року перерахувала "Нафтогазу України" 2 млрд 917 млн ​​551 тис. 678,80 доларів на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це заявив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон, пише "Интерфакс"

За його словами, небажання "Газпрому" своєчасно виконати рішення Стокгольмського арбітражу призвело до нарахування та додаткову виплату через майже два роки близько 350 млн доларів, нарахованих на основну суму присудженої компенсації.

Нагадаємо, у грудні 2017-го та в лютому 2018-го Стокгольмський арбітраж виніс рішення щодо зустрічних позовів "Газпрому" та "Нафтогазу" щодо умов закупівлі газу Україною, а також щодо транзиту російського газу територією України до Європи. За підсумками двох рішень Росія мала сплатити Україні 2,56 млрд доларів. "Газпром" заявив, що ці рішення створили дисбаланс у Києві, в зв'язку з чим він, з одного боку, оскаржить їх, з іншого боку – має намір розірвати ці контракти через цей же суд. "Газпром" направив "Нафтогазу" офіційне повідомлення про початок процедури розірвання контрактів. У Києві розривати контракти не хотіли.

"Газпром" у березні оскаржив у Швеції рішення арбітражу Стокгольму за позовом "Нафтогазу" за контрактами на постачання та транзит газу. Проте всі суди програв. У підсумку, разом із пенею, "Газпром" змушений був заплатити 2,918 млрд доларів США.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація