Натомість точно подорожчають масло і яйця.
На ринках України падають ціни на картоплю.
Про це йдеться у сюжеті Сніданок з 1+1.
Кожен українець споживає 140 кілограмів картоплі на рік. Це дуже близько до країни-рекордсмена –Білорусі, де кожен громадянин у середньому з'їдає 180 кілограмів бульби.
Загалом Україна посідає 4-те місце у світі за обсягами вирощування цього овочу. 98% картоплі українці вирощують на присадибних ділянках.
Один із продавців – лікар-травматолог із 30-літнім стажем. Зараз він на пенсії і торгує на ринку. Основний його товар – мед, але цього року чоловік почав продавати і свою картоплю за ціною від 6 грн за кілограм.
"Справа у тому, що у Чернігівській, Сумській області дуже добре вродила картопля. Я на п'яти сотках викопав 700 кілограм", – розповідає чоловік.
Продавці овочів прогнозують зростання ціни до двох гривень узимку.
Експерти кажуть, що ціни на картоплю такі різні, бо їх визначають самі продавці. І переконують, щороку в осінній період вартість на картоплю падає.
"Це традиційно, що під час збирання врожаю, під час надходження максимальної пропозиції, тобто від вересня до листопад, ціни на картоплю є мінімальними по року", – коментує експерт-аналітик Марія Колесник.
Прогнозувати подорожчання картоплі 2017 року експерт не береться. Принаймні до того часу, поки не буде відома точна кількість урожаю в Україні.
"Передумов для того, щоб казати, що у нас є зростання цін чи є підстави до цінового зростання, або передумови для виявлення дефіциту - такого немає. Я думаю, що врожай буде не менш ніж 20 млн тон за потреб у країні на рівні 15- 16. Тобто ми будемо і експортувати картоплю, і повністю покриємо внутрішні потреби", – додає експерт.
Якщо ціни на картоплю зростуть у зимовий період, то лише за власним бажанням продавців. Натомість точно подорожчають масло і яйця, але наскільки – поки казати ще зарано.
Нагадаємо, нещодавно Гройсман спрогнозував, коли в Україні подешевшає м'ясо. Глава уряду впевнений, що ціна впаде.