В Україні перевірятимуть законність отримання держвиплат, субсидій, допомог. Як це відбуватиметься

В Україні перевірятимуть законність отримання держвиплат, субсидій, допомог. Як це відбуватиметься

Фото: УНІАН

Законопроєкт уже ухвалила Верховна Рада.

У парламенті ухвалили закон, відповідно до якого пільговики повинні будуть доводити законність своїх виплат. А все тому, що декотрі хитрують, щоб отримати від держави гроші. Приховують свої справжні доходи, придбання транспорту або продаж квартири. Дехто навіть примудряється отримувати подвійну, а то й потрійну субсидію на свої елітні квадратні метри.

Наскільки складніше стане добитися грошей тим, хто цього справді потребує, ідеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

"Надбавки я не отримую, немає 70 років і немає стажу 30 років, лише 27, - зі сльозами на очах пані Галина озвучує пенсію за свої майже три десятки років стажу. - Пенсія 1670 гривень".

У минулому бухгалтер та економіст сьогодні жінка сподівається на субсидію. З мізерною пенсією ледь дотягує до кінця місяця, про комуналку й годі казати. Вся надія - на державну підтримку.

У черзі поряд пані Ганна. За плечима жінки стажу на два роки більше, ніж у Галини. Пенсія вища аж на 30 гривень. Має надію, що в управлінні соцзахисту суму переглянуть.

"Я з пенсії за віком перейду на пенсію за інвалідністю. Ніби маю отримувати більше", - говорить пенсіонерка Ганна Западня.

У відділі надання субсидій районного управління соцзахисту за новими правилами, які прийняли лише зараз, виявляється, вже працюють три роки.

"За 2019 рік у нас з Мінфіну прийшло 1142 за списками громадян повернення коштів було на 44 тисячі. На сьогодні в нас 4200 не повернено до бюджету", - розповіла начальниця відділу житлових субсидій Галина Кравченко.

У парламенті ухвалили закон, за яким людина має довести своє право на соціальні виплати

У парламенті ухвалили закон, за яким людина має довести своє право на соціальні виплати

З Міністерством фінансів київське управління субсидій одного району торік повернули до бюджету країни майже пів мільйона гривень неправомірно нарахованих коштів.

"Управління має доступ до реєстру тергромади Києва і реєстр нерухомого майна. Раніше це було більше, тому що доступу до реєстру не мали", -  каже Галина Кравченко.

За ухваленим минулого тижня законопроектом №1231, верифікація, тобто перевірка, відбуватиметься у три етапи. Превентивна верифікація – коли людина вперше звертається за соціальною допомогою. Поточна – коли людина вже отримує грошову допомогу. Ретроспективна – коли здійснюється перевірка після завершення надання виплат. Закон дозволяє перевіряти тих, хто отримує пенсії, стипендії, субсидії, а також має пільги або має право на грошову виплату.

"Це питання соціальної справедливості. Це може людина, яка є більш хитрішою, отримувати субсидію там, де його сусід не може це собі дозволити", - говорить народний депутат, ініціатор законопроєкту Данило Гетманцев.

Виявити псевдоотримувачів соціальної допомоги, а не трясти пільговиків – таке завдання законопроєкту, пояснює його ініціатор Данило Гетманцев. Запевняє, що пенсії та інші соціальні виплати держава просто так не відбиратиме.

"Не буде жодної хвилі перевірок, не буде жодної хвилі відкликань цих соціальних виплат. Міністерство фінансів не буде відповідно до цього закону ходити по хатах, не буде перевіряти нічого. Це виключно аналітична робота, яка жодним чином не стосується отримувачів соціальних виплат", - зазначив Гетманцев.

Надані громадянами відомості перевірятимуть у реєстрах Міністерства фінансів. Чи буде це програма або додатково найматимуть працівників, у відомстві ще вирішують. Головна умова – персональні дані мають бути захищеними від стороннього ока.

Наразі законопроєкт готується на підпис президенту. В разі його схвалення зміни мають запрацювати за три місяці. Остаточні похибки в реєстрах мають усунути за два роки.

Маргарита Потапова

Повʼязані теми:

Наступна публікація