В Україні періодично дешевшає долар. Валютні прогнози від Нацбанку

В Україні періодично дешевшає долар. Валютні прогнози від Нацбанку

Фото: Reuters

Експерти припускають здешевшання долара до 25 гривень.

На міжбанківських торгах долар нині коштує близько 25 з половиною гривень. Експерти припускають, що він може здешевшати до 25 грн.

"Не варто орієнтуватися на тенденції останніх років і чекати їхнього відновлення і повторення в подальшому. Сьогодні курс формується фундаментальними факторами. Один з них - надходження достатніх обсягів валютної виручки, які обумовлені поліпшенням кон'юнктури міжнародних ринків для наших металургів і високим урожаєм в агросекторі в минулому і поточному році", - пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій в інтерв'ю UBR.ua.

Він пояснив, що регулятор не зміцнює курс, а йде за ринком.

"НБУ якщо і присутній на міжбанку, то в досить обмеженому обсязі. Частка наших інтервенцій - кілька відсотків ринку. Безумовно, у нас є свої прогнози. Але, оскільки оцінювати рух цін на міжнародних ринках складно, можу тільки сказати, що, наприклад, за умови, що ціни на метали залишаться на нинішньому рівні до кінця року. Надходження валютної виручки металургів можуть перевищити наші попередні оцінки приблизно на 1 млрд доларів", - зазначив Чурій.

НБУ не ставить собі завдання утримувати курс на якомусь певному рівні.

"Для оцінок і прогнозів є експерти, аналітики, учасники ринку. Наше завдання підтримувати фундаментально-виправданий курс і згладжувати коливання. Ми не ставимо собі завдання утримання якогось певного курсу", - уточнив Чурій.

У Нацбанку не виключають восени певні ризики для гривні на валютному ринку. Один з них – політичний фактор.

"Практика минулих років показала ймовірність негативного впливу політичної складової. Але поряд з позитивними факторами, які будуть грати на стороні гривні, як, наприклад, захід виручки від реалізації вже нового врожаю, видно нові позитивні сигнали. З останніх подій - це успішні аукціони ФДМУ з продажу пакетів обленерго. Ми сподіваємося на результативні торги в подальшому, що призведе до надходження до України додаткової валюти для оплати пакетів акцій. Також на український борговий ринок повертаються нерезиденти, які днями взяли участь у аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП. Це пов'язано, як із стабілізацією ситуації в Україні, так і з позитивним ставленням інвесторів до ринків, що розвиваються. Очікуємо, збільшення присутності нерезидентів на цьому ринку", - сказав Чурій.

Нагадаємо, у держбюджеті на 2017 рік заклали долар по 27,2 грн.

Урядові валютні прогнози такі: обмінний курс гривні (в середньому за рік) 2018-го року становитиме 29,3 грн за долар, 2019-го року - 30,5 грн за долар, 2020-го року - 31 грн за долар.

Український бізнес сподівається, що протягом найближчого року обмінний курс буде на рівні 26-29 грн за долар. Про це свідчить опитування, яке серед підприємців провів НБУ.

За всю свою історію гривня встановила антирекорди два з половиною роки тому - 26 лютого 2015-го в офіційних курсах НБУ долар США сягнув 30,01 грн, а євро – 34,04 грн.

Курс долара США від НБУ
Infogram

Курс євро від НБУ
Infogram

Повʼязані теми:

Наступна публікація