В Україні планують захистити боржників від колекторів: на які зміни чекати

В Україні планують захистити боржників від колекторів: на які зміни чекати

Фото: pixabay.com

У Верховній Раді зареєстрували відповідний законопроєкт, над яким працювали народні депутати, Національний банк та уповноважена ВРУ з прав людини.

В Україні колектори будуть зобов’язані дотримуватися вимог етичної поведінки, а за порушення будуть санкції. Відповідний законопроєкт у Верховній Раді зареєструвала група народних депутатів під №4241 - про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості.

Про це у середу, 21 жовтня, повідомляє пресслужба Національного банку України.

Це спільний документ, над яким працювали народні депутати, Національний банк та уповноважена ВРУ з прав людини.

"Законопроєкт має чітко встановити правила роботи колекторів та їхнє регулювання. Зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення. Тобто законопроєкт передбачає зміни, які допоможуть реформувати ринок колекторських компаній", - йдеться в повідомленні.

Які зміни передбачені:

  1. З'явиться публічний Реєстр колекторських компаній, який вестиме Національний банк. Усі колекторські компанії повинні будуть зареєструватися у ньому.
  2. Нагляд за колекторами та їхньою поведінкою стосовно споживачів здійснюватиме НБУ. Національний банк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищатиме права споживачів, розглядатиме звернення громадян. Також НБУ зможе накладати штрафні санкції чи виключати порушника з Реєстру.
  3. Банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у випадку прострочення платежів. Кредитодавець також муситиме публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму вебсайті.
  4. Колектори повинні будуть дотримуватися вимог до етичної поведінки під час взаємодії з громадянами. Законопроєкт установлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії. За порушення передбачено відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній.

"Та найголовнішим є врегулювання діяльності колекторських компаній на законодавчому рівні. Адже сьогодні законодавство не визначає термінів "колектор" чи "колекторська діяльність" та не врегульовує повноваження і правила поведінки таких компаній. Через це трапляються численні порушення прав споживачів фінансових послуг", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, що у Києві поліцейські припинили незаконну діяльність двох колекторських "кол-центрів".

Чи можливо позбутися нестерпних дзвінків від колекторів

Чи можливо позбутися нестерпних дзвінків від колекторів

Повʼязані теми:

Наступна публікація