В Україні по-новому приватизовуватимуть держпідприємства. Основні нюанси

В Україні по-новому приватизовуватимуть держпідприємства. Основні нюанси

Фото: УНІАН

Кабмін ухвалив два нові законопроекти.

Уряд ухвалив два нові законопроекти щодо приватизації державних підприємств.

Перший документ стосується тріажу - стратегічного бачення Кабміну, що визначає, які держпідприємства в довгостроковому періоді повинні залишитись у державній власності, бути передані в концесію, приватизовані або ж ліквідовані.

Зокрема, на приватизацію відправлять 893 компанії, а в державній власності залишать 15 особливо важливих (стратегічних) об'єктів і 363 важливі об'єкти державного значення. 359 підприємств – концесія. На окупованому Донбасі та анексованому Криму залишаються 559 українських державних підприємств. Ще 1255 держкомпаній ліквідують повністю. Про це уточнив перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов.

Інший законопроект, що стосується приватизації, "дозволить вивести конкуренцію за державні активи на глобальний рівень та перейти до ринкового ціноутворення на об'єкти в державній власності. Законопроект відходить від інституту оцінки та визначатиме ціну об'єкта виключно платоспроможним попитом. Крім цього, законопроект поділяє всі об'єкти приватизації на: 1) великі (близько 60 держпідприємств) - продаватимуться через інвестиційного радника; 2) малі - продаватимуть через відкриті онлайн-аукціони", - зазначили в Мінекономрозвитку.

"Велика приватизація - із інвестиційними радниками, які вивчають попит, готують компанію та пропонують стартову ціну. Мала приватизація - тільки через онлайн-аукціони в системі ProZorro.Продажі. Стартова ціна - чиста вартість активів, або 1 грн, якщо вона від'ємна. Можливість міжнародного арбітражу та права в договорі купівлі-продажу", - пояснив основні нюанси законопроекту Нефьодов.

Законопроект "Про приватизацію" має замінити сім чинних законів, доповнивши їх та об'єднавши в один.

Фото: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Наступна публікація