В Україні почала працювати технологія MobileID. Що це таке і як нею користуватися

В Україні почала працювати технологія MobileID. Що це таке і як нею користуватися

Фото: Pexels

Мобільні оператори почали надавати послугу в тестовому режимі.

В Україні набув чинності закон "Про електронні довірчі послуги", який, зокрема, передбачає впровадження мобільної технології ідентифікації осіб MobileID.

"Українцям доступний сучасний, простий і дуже зручний засіб ідентифікації особи - MobileID, або розпізнавання через мобільний телефон. Завдяки цьому наші громадяни зможуть отримувати державні послуги чи підписувати документи за допомогою мобільного пристрою", - зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

У Кабміні запевняють, що цей метод ідентифікації набагато надійніший за логін та пароль, його буде майже неможливо підробити чи викрасти злочинцям.

Для підключення послуги MobileID потрібно особисто прийти до центру обслуговування мобільного оператора, пройти там ідентифікацію (показати паспорт та ідентифікаційний код), оформити та отримати SIM-карту нового покоління, на яку буде записаний індивідуальний цифровий підпис. Змінювати вже наявний номер телефону не доведеться. Vodafone, наприклад, пропонує підключити MobileID або на нинішній номер, або на додатковий. Про це пише ain.ua.

У Мін'юсті запевняють, що нова технологія захищає дані за допомогою найсучасніших криптографічних алгоритмів, є доступною на всіх типах мобільних пристроїв, де встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо. Також SIM-картки дають змогу працювати з кількома кваліфікованими сертифікатами одночасно, що зручно для громадян, які можуть виступати одночасно і фізичними, і юридичними особами.

Технологія дозволяє авторизуватися в різних сервісах, підписувати документи в електронному вигляді, відкривати, вносити зміни, закривати бізнес, отримувати виписки з реєстрів.

Список можливостей MobileID згодом буде розширюватися. В майбутньому технологія дозволить віддалено отримувати послуги в банках (відкривати рахунки, проводити транзакції, отримувати кредити), державних установах (отримувати права, реєструвати авто, голосувати і підписувати петиції), в сфері медицини, освіти і бізнесу.

Ще до того, як закон набрав чинності, "Київстар" та Vodafone запустили MobileID з обмеженими можливостями лише для контрактних абонентів. Тепер MobileID стане доступним для всіх користувачів з повним набором можливостей.

Підключати всіх абонентів до технології вже почав Vodafone - але поки що лише в Харкові. За допомогою MobileID харків'яни можуть оформити три види довідок: про склад сім'ї, про реєстрацію місця проживання та технічний паспорт нерухомості в БТІ.

У lifecell повідомили, що планують запустити технологію на початку 2019 року. У "Київстарі" поки що не розповіли, коли розпочнуть повноцінний запуск.

Нагадаємо, в Україні до цього вже діяла послуга Електронного цифрового підпису – отримати його можна лише після ідентифікації в спеціальних установах чи окремих банках. ЕЦП дозволяє отримувати до 70 адміністративних послуг через сайти Мін'юсту та Кабміну. Днями Нацбанк розширив його можливості – у підключених до спеціальної системи BankID банках завдяки ЕЦП можна онлайн відкрити банківський рахунок.

Уряд має намір впровадити технологію мобільної ідентифікації

Уряд має намір впровадити технологію мобільної ідентифікації

 

Наступна публікація