Ціну формує географія.
У нинішньому році сезон кавунів стартував на місяць раніше. Смугасті ягоди з херсонських полів уже роз'їжджаються Україною. Чи вродило цьогоріч, скільки коштують і коли чекати кавунової навали, у ТСН.19:30.
Цього року перший врожай на Херсонщині зібрали на місяць раніше. Розсаду сюди висадили під плівку ще у квітні. Далі – справа природи.
Спека, що змінила прохолодну весну, посприяла раннім кавунам, вони швидко виросли і дозріли. Від граду їх захистила плівка. Натомість частину насаджень у відкритому ґрунті негода знищила. "Від числа 20 буде пік. Але все залежить від природи. Якщо буде аномальна спека, то одночасно у всіх поспіє", - каже фермер Сергій Коротун.
Прогнозувати ціни на увесь сезон фермери не беруться. Зараз гуртом із поля ранні кавуни коштують від чотирьох до п'яти гривень. На ринках і трасах Херсонщини їх продають по 15 гривень за кілограм. У супермаркетах – на дві гривні дорожче. За кіло динь просять 25-30 гривень. Середній кавунчик заважить гривень на 100. Великий - більше.
У столичних супермаркетах херсонські кавуни з'явилися з тиждень тому. На ціннику - 13.89 грн за кілограм. Це сьогодні найдешевше. Покупці задоволені.
У великі гіпермаркети український врожай завезуть лише завтра, тоді і з ціною визначаться. Нині тут тільки іспанські - по 39,90 за кілограм. Один середній кавун обійдеться десь у 50 гривень. За триста метрів від магазину стільки ж коштує вдвічі більший - херсонський.
Ціну у столиці формує географія. Приміром, на Подолі - плюс п'ять гривень за кілограм – 20.
Експрес-результат свідчить, що вміст нітратів в межах норми. Кавунового ажіотажу ні серед покупців, ні серед продавців поки не помітно. Утім, наша власна перевірка показала, що як для старту сезону результати досить обнадійливі
Кореспондент Ольга Нескородяна.