В Україні рекордно високі ціни на яблука: у чому причина та чи подешевшає фрукт

В Україні рекордно високі ціни на яблука: у чому причина та чи подешевшає фрукт

Фото: Pexels

Фахівці спостерігають тендендію до зниження ціни.

Ціни на яблука в Україні станом на сьогодні є найвищими щонайменше за останні три роки. Вартість нині стартує від 11-13 грн/кг, торік в аналогічний період їхня вартість була на 1-1,5 грн меншою, а наприкінці вересня 2018 року — 7-8 грн/кг.

Про це йдеться в повідомленні Української плодоовочевої асоціації.

Порівняно з початком вересня, наразі яблука продають на 15-20% дешевше, але навіть після здешевшання ціна залишається рекордно високою.

На це вплинули несприятливі погодні умови, зокрема заморозки у квітні-травні. Це позначилося на зниженні валового збору ранніх сортів і в результаті сезон яблук розпочався із затримкою на 7-10 днів. Іншим чинником стали рекордно високі ціни на яблука на початку сезону: у середині липня садівники продавали перші партії яблук по 20-22 грн/кг.

"Звичайно, втрати в сегменті яблук були не такими значними, як у сегменті абрикосів і черешні, тим не менш, українські виробники з центральних та західних областей повідомляли, що втрати врожаю сягають 20-30%", — кажуть фахівці.

Однак аналітики вважають, що незабаром ціни на яблука знижуватимуться. Оскільки через сильні дощі влітку яблука будуть низкої якості, то не зможуть довго зберігатися. Відповідно, фермери намагатимуться реалізувати таку продукцію якомога швидше. 

Також очікується, що завдяки пізнім сортам яблук збір плода не впаде нижче від торішнього рівня.

Нагадаємо, за перше півріччя цього року Україна збільшила імпорт свіжих ягід та фруктів. Загалом 2020 року до України завезли майже 450 тисячі тонн ягід, фруктів та горіхів. Найбільше зросли поставки кавунів та динь. Причина у тому, що холодна весна знищила частину врожаю.

Чому банани нині купувати вигідніше за вітчизняні яблука

Чому банани нині купувати вигідніше за вітчизняні яблука

Повʼязані теми:

Наступна публікація