В Україні розслідують півсотні корупційних справ на держпідприємствах

В Україні розслідують півсотні корупційних справ на держпідприємствах

Максим Нефьодов / Фото: УНІАН

В уряді наголошують на важливості приватизації для зменшення можливостей для злочинної діяльності.

Національне антикорупційне бюро України наразі розслідує 49 справ про корупцію на державних підприємствах на загальну суму 20 млрд грн.

Про це заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, передає прес-служба відомства.

«Тільки НАБУ зараз розслідує 49 справ на 20 млрд грн про корупцію на держпідприємствах», - сказав він.

За його словами, в Україні уряд при населенні у 42 млн осіб керує 3444 держпідприємствами, тоді як у Китаї з населенням в 1,4 млрд людей уряд керує 102 держпідприємствами.

«Якби кожен міністр витрачав по 1 годині на керівництво кожним держпідприємством на тиждень, то працював би по 7 з половиною днів на тиждень 24/7. Це абсурд», - наголосив заступник міністра.

Нефьодов зазначив, що приватизація дозволить усунути корупцію на підприємствах, а також заощадити гроші платників податків, які витрачаються на покриття збиткової діяльності.

Зокрема, в рамках розслідування епізоду з завдання збитків держпідприємства "СхідГЗК" в розмірі 17,28 млн дол, детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру колишньому народному депутатові, екс-голові комітету ВР з питань ПЕК Миколі Мартиненку.

У квітні-травні 2017 року про підозру в цій справі також було повідомлено чинним керівникам НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія", ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" та Державний концерн "Ядерне Паливо". А в листопаді 2017 лави підозрюваних поповнили двоє громадян Австрії – генеральний директор та директор австрійської компанії-посередника Steuermann, пов'язані із Мартиненком, й громадянин України - керівник низки компаній, які систематично вигравали тендери у ДП "СхідГЗК", ДП "НАЕК "Енергоатом", ДП "Об’єднана гірничо-хімічна компанія".

Повʼязані теми:

Наступна публікація