В Україні стрімко зростають ціни на продукти: прогнози економістів, продавців та фермерів

В Україні стрімко зростають ціни на продукти: прогнози економістів, продавців та фермерів

Фото: УНІАН

Заморозки і дощі нищили майбутній урожай іще на стадії цвітіння.

В Україні ціни на більшість сезонних овочів, ягід та фруктів – вражають. Вони піднялися подекуди навіть удвічі і падати не поспішають. А вже незабаром подорожчати може і хліб.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

На столичному базарі Вадим торгує свининою. Каже, цьогоріч ціну на м'ясо практично не піднімав. За лопатку править 110-120 грн, задню частину - 120-130, биток - 130-140. Сало - від 50 до 200 грн.

Вартість свинини найближчим часом навряд чи зміниться. А от курятина та яйця в ціні таки можуть додати, прогнозує економіст Олег Пендзин.

"На сьогоднішній момент курятина у наших найближчих сусідів є дорожчою за українську. Це є ознакою того, що ціна в Україні на курятину та яйця буде рости ще трошки", - каже він.

Галина вдома тримає вісім корів. Попри щоденні клопоти її продукція, запевняє жінка, не здорожчала. Хіба зо 5 грн додала до вартості м'якого сиру. За сметану править 35 грн, сир від 85 до 100 грн, літр молока - 20 грн. Більше переписувати прайси найближчим часом не збирається.

Ніна торгує картоплею з власного городу. Каже, як люди почнуть масово копати бульбу, то вона може подешевшати гривень на 5 за кг.

Огірки зараз коштують 20, 25 і 35 грн. Цьогоріч вони вже останні. На черзі - помідори. Продавчиня каже, що томати цього літа здорожчали на 5-10 гривень.

Не варто чекати і надто дешевих фруктів, зокрема, яблук та груш. Заморозки і дощі нищили майбутній урожай іще на стадії цвітіння.

Чому ціни на продукти в Україні стрімко зростають - думка економістів і  фермерів

Чому ціни на продукти в Україні стрімко зростають - думка економістів і  фермерів

Власник агрокомпанії Роман Чуприна розповів, що через погодні примхи довелося кілька разів пересівати кабачки. А як почався карантин, то забракло робочих рук. Тож кабачки здорожчали порівняно з минулим літом майже вдвічі. Гуртова ціна з поля - 10-12 грн. В супермаркети поставляє по 14-16 грн. Але вже за тиждень ціна впаде. Можна буде чекати на ціну у 10 грн на базарі.

Білокачанну капусту почнуть збирати майже за місяць. Власник агрокомпанії планує її продавати по 6 грн за кг з поля. Каже, що минулого року продавали по 4 грн.

Але більшість качанів закладатимуть до сховищ. Взимку, прогнозує Роман Чуприна, ціна на неї буде 12-15 грн.

Урожай пшениці фермер уже зібрав. На третину менше, ніж планував через погодні катаклізми. Говорить, що це проблеми більшості аграріїв. Тож хліб до кінця року також додасть у вартості.

"У тому році ми продавали у цей же час пшеницю по 4 тис. грн за тону. Зараз вона 6 тис. грн за тону", - каже Роман Чуприна.

І стосуватиметься це навіть соціальних сортів, попереджають економісти.

"Я так думаю, що ще мінімум виросте на 3-4% ще ціна на хліб", - каже Олег Пендзин.

Повʼязані теми:

Наступна публікація