В Україні восени підскочать ціни на хліб

В Україні восени підскочать ціни на хліб

Фото: pixabay.com

Окрім хліба, можуть додати у вартості крупи та макарони.

В Україні восени значно подорожчає один із головних продуктів на столі українців - хліб, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

Згідно з прогнозами експертів ринку, на чверть за 2018 рік виростуть ціни не лише на соціальний хліб, а й на крупи та макарони. 

На думку фермерів, хліб подорожчає через несприятливу погоду. Критичну нестачу опадів цього року відчули аграрії на півдні України. Насамперед постраждали Запорізька, Херсонська та Харківська області. Там фермери вже рахують збитки. Подекуди втрати врожаю зернових можуть сягнути 40%.

Водночас аграрії з північних і центральних регіонів України хвилюються через рясні дощі, прогнозовані на липень, адже опади можуть знищити 7-8 млн тонн збіжжя.

"Можна мати хорошу техніку, працівників і гроші для цього всього, але перше, від чого ми залежимо, це від погоди", - говорить фермер Ігор Борисович.

Чи буде дорожчати хліб через посуху

Чи буде дорожчати хліб через посуху

Своєю чергою у Мінагропроді заспокоюють: на хліб і корм худобі свого врожаю Україні вистачить, можливо, менше піде на експорт. Але достовірно підрахувати цьогорічну врожайність можна буде лише після завершення жнив - за місяць.

"Фактично вся зона степу недоотримала тієї кількості опадів, які є середньобагаторічними значеннями цього показника. Ми озимого хліба вирощуємо в 4 рази більше, ніж в цьому є потреба. Переважна кількість пшениці експортується", - говорить директор департаменту Мінагропроду Володимир Топчій.

Натомість експерт продовольчого ринку Олег Пендзин вважає, що хліб виросте цього року у ціні на 18-19%, але не через дощі чи посуху.

"Неврожай на ціну хліба серйозно впливати не буде. Достатньо серйозно ціна на хліб прив’язана до реального платоспроможного попиту. Будуть впливати світові ціни на зерно", - заявив він.

Нагадаємо, на початку літа в Україні здешевшало м'ясо, а окремі види овочів почали стрімко дорожчати, бо торішній урожай закінчується, а нового ще немає. Морква додала в ціні аж на 56%, до 27 грн за кілограм, а цибуля - майже на 20%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація