В Україні втричі зросла кількість магазинів секонд-хенду

В Україні втричі зросла кількість магазинів секонд-хенду

Фото: УНІАН

Майже половину завезеного з-за кордону одягу становлять вживані речі.

Поносити і повернути - в Німеччині з'явилися секонд-хенди, в яких одяг можна не купувати, а позичити. В Україні поки що секонди - традиційні, але варто сказати, що їхня кількість останнім часом зросла втричі. Нині ношені речі в Україні становлять 45% від усього імпорту одягу. І ці магазини неабияк популярні серед українців.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Купівельна спроможність українців від 2014-го скоротилася втричі. Нова сукня чи сорочка для більшості - тепер недоступна розкіш. Адже навіть демократичні бренди лякають цінниками з трьома нулями. Тому половина українців відмовляється від нових речей на користь ношених, а секонд-хенди ростуть як гриби після дощу.

У секондах можна купити брендові речі. Те, що у звичайному магазині коштує тисячі, тут можна придбати, скажімо, за 300 грн.

Та все ж, чи безпечне таке дешеве задоволення? Хвороби й негативна енергетика від попереднього власника – основні контраргументи. Вторинний одяг проходить сильну обробку спеціальним газом - формальдегідом. І він, кажуть хіміки, дуже шкідливий:

"Так, формальдегід небезпечний. Він і канцероген. І взагалі токсична речовина. Але він гарно вбиває хвороботворні організми. Тому після такої обробки у мікробів, які там теоретично можуть бути, немає жодних шансів".

Саме тому в секондах часто є специфічний запах. Після купівлі вторинний одяг таки варто ретельно пропрати.

Для багатьох європейців секонд - це не лише економія, а й можливість знайти щось ексклюзивне. Ба більше - за символічну плату поділитися своїми вбраннями з іншими.

У Німеччині, наприклад, секонд переселився до Інтернету. Новий вид обміну вбранням називають одяготекою. Тут не треба годинами перебирати купу суконь і вистоювати в черзі в день завозу. За невелику абонплату клієнт може взяти собі на місяць чотири одиниці одягу. Тобто позичити - як книжки в бібліотеці. Вбрання надсилають поштою. Часто й самі клієнтки надають свої сукні для користування іншим.

Поки багато українців досі соромляться зізнаватися, що одягаються у секонд-хендах. А модний глянець Vogue називає Київ найкращим містом для дешевого і якісного шопінгу. В секондах модниці з усього світу полюють на ексклюзив. Вторинного одягу не цураються навіть голлівудські зірки, такі як Джулія Роббертс та Джонні Депп. Аби знайти щось вартісне, треба добряче попорпатися в горах одягу. Джулії Роббертс, наприклад, це так добре вдається, що її ношену сукню на нагородженні "Оскара" зацінили світові ЗМІ.

Раніше повідомлялося, що українці все частіше купують одяг на онлайн-барахолках.

Повʼязані теми:

Наступна публікація