В Україні з'явиться банкнота номіналом у тисячу гривень: НБУ показав нову купюру

В Україні з'явиться банкнота номіналом у тисячу гривень: НБУ показав нову купюру

На лицьовій стороні буде портрет Володимира Вернадського.

Національний банк від 25 жовтня 2019 року вводить у обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень.

 Про це повідомила пресслужба НБУ.

Як зазначається, на лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

"Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році", – повідомив Яків Смолій, голова НБУ.

На зворотній стороні буде надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Окрім цього, за розміром і кольором банкнота номіналом у тисячу гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

"Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту, – зазначив Яків Смолій. – За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень".

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту:

  • "віконна" захисна стрічка – частково введена в товщу паперу полімерна стрічка, що має відповідний колір (пурпурний) та яскраво виражений комбінований оптично-змінний ефект. Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки;
  • оптично-змінний елемент SPARK, що має кінематичний ефект. При зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

В Україні в обігу нині перебувають банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень; обігові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні; розмінні монети номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок. Монети в 1, 2, 5 та 25 копійок перестали карбувати.

Нагадаємо, грошову реформу в Україні розпочали 2 вересня 1996 року - саме тоді з'явилася гривня. Про її еволюцію читайте на ТСН.ua за цим посиланням

Фото: ТСН.ua
Фото: ТСН.ua

Повʼязані теми:

Наступна публікація