В Україні запрацював Кодекс із процедур банкрутства. Що це означає

В Україні запрацював Кодекс із процедур банкрутства. Що це означає

Відтепер українці зможуть позбутись кредитів через суд.

В Україні від сьогодні, 21 жовтня, почав діяти Кодекс з процедур банкрутства, який Верховна Рада ухвалила ще 2018 року.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства юстиції.

"Кодекс України з процедур банкрутства – це перший за часи незалежності України комплексний документ, що врегульовує всі процедурні питання банкрутства. Кодекс містить багато положень, що перекликаються зі світовими стандартами. Приведення чинного законодавства до сучасних реалій та світових тенденцій має позитивно відобразитись на економіці та інвестиційному кліматі в державі", - наголосила заступниця міністра Валерія Коломієць.

Що варто знати про нову процедуру збанкрутування фізичних осіб в Україні

Що варто знати про нову процедуру збанкрутування фізичних осіб в Україні

За її словами, зокрема, завдяки введенню кодексу, Україна наступного року може піднятися на 10 позицій у рейтингу Світового банку з легкості ведення бізнесу.

"Кодекс містить раціональні новели, що оптимізують процедуру та закривають прогалини, що існують у законі України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", має чітке окреслення напрацьованої за зазначеним законом практики у правові норми. Так, кодексом спрощено порядок відкриття провадження у справах про банкрутство, усі майнові спори за участю боржника зосереджуються у справі про банкрутство, арешт майна боржника можливий винятково у межах справи про банкрутство, звільнення активів боржника з податкової застави та скасування арештів на майно здійснюється ухвалою суду у справі про банкрутство, створюється єдина саморегулівна організація арбітражних керуючих тощо", - додала вона.

Окрім цього зазначається, що кодексом врегульовано принципово нову для України процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб.

"Основні принципи цієї процедури є достатньо лояльними стосовно банкрута: відкриття процедури виключно за ініціативою боржника, можливість задоволення вимог кредиторів шляхом реструктуризації та/або погашення боргів шляхом реалізації всього майна боржника, що входить у ліквідаційну масу, недоторканність житла, неможливість повторної процедури банкрутства", - резюмувала Коломієць.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства 18 жовтня 2018 року, а в квітні 2019 року документ підписав п'ятий президент Петро Порошенко. Адвокат Лаврентій Царук пояснив, що це означає для українців.

Повʼязані теми:

Наступна публікація