В Україні запустять нові державні програми кредитування малого бізнесу на час епідемії коронавірусу

В Україні запустять нові державні програми кредитування малого бізнесу на час епідемії коронавірусу

Фото: Національний банк України

Одна з програм стосуватиметься перекредитування старих кредитів.

Найближчим часом в Україні запустять дві державні програми зі швидкого кредитування малого бізнесу під час епідемії нового коронавірусу COVID-19. Щоправда, одна з них уже діє і її переформатують.

Про це йшлося під час наради в президента України Володимира Зеленського з керівництвом Кабміну та Нацбанку.

"Малий бізнес під час карантину страждає найбільше, адже в нього немає такої великої фінансової подушки, як у великого бізнесу. Весь світ розробляє програми підтримки малого та середнього бізнесу. Радий, що за кілька днів вдалося знайти потрібні фінансові інструменти, щоб надати реальну підтримку сектору", – зазначив глава держави.

Уряд і НБУ насамперед пропонують переформувати програму, за якою малому бізнесу видавали кредити під 5%, 7% та 9% річних. Умови надання кредитів спростять і спрямують програму на рефінансування кредитів, що існують.

Другу програму нині створюють з нуля, вона перебуває на стадії фіналізації. Додатково триває робота над програмами для нових підприємців та середнього бізнесу.

Обидві програми передбачатимуть умови збереження бізнесами майже всього фонду оплати праці та кількості найнятих працівників і спрямовані на мінімізацію безробіття та створення умов для швидкого перезапуску економіки після завершення карантину.

"За допомогою цих програм ми збережемо робочі місця, а також певну частину сплати податків. Хто, як не ми, повинні захистити малих підприємців зараз. І хто, як не малі бізнесмени, утримують нашу економіку", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, попередні прогнози передбачали, що 2020 року економіка України зросте на 3,5-5%, інфляція становитиме 5% (плюс/мінус 1%), а долар коштуватиме 27-28 грн.

29 березня Кабмін затвердив нові макроекономічні прогнози на 2020 рік: ВВП - мінус 4,8%, середньорічний курс долара США - 29,5 грн (плюс 1,5-2 грн), інфляція – 8,7% (плюс 3,1%), безробіття – 9,4% (плюс 1,3%), середня зарплата – 11 тис. грн (без змін).

Історичні антирекорди гривні стосовно іноземних валют в офіційних курсах НБУ були такі: долар США 26 лютого 2015-го сягнув найвищого показника в 30,01 грн, євро встановив свій рекорд 26 січня 2018 року - 35,66 грн.

Через світову фінансову кризу, спричинену наслідками активного поширення нового коронавірусу COVID-19, експерти прогнозують падіння економік, зокрема й української. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік передбачає падіння ВВП України на 4% та девальвацію гривні до 30 грн за долар на кінець року - за умови, що карантинні заходи триватимуть до травня (середній курс очікується на рівні 29 грн/долар, тобто девальвація складатиме близько 11% до минулорічного курсу). За менш оптимістичним прогнозом, якщо карантин буде продовжено на довший термін, ВВП може впасти на 9%, а гривня здешевшає до 35 грн/долар. За таких умов варто очікувати й зростання безробіття.

В Офісі президента спрогнозували, що 2020 року економіка України впаде мінімум на 5%.

Через епідемію коронавірусу 65% українських компаній не зможуть виконати свої річні бізнес-плани. Про це йдеться в опитуванні на тему "Економічний вплив COVID-19 на Україну", проведеного Американською торгово-промисловою палатою та консалтинговою компанією Deloitte.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація